Over de hele wereld wordt bitumen als onmisbare component voor de realisatie van onder meer asfaltwegen, dijken en dakbedekkingen gebruikt. Er is echter één probleem: de waardevolle grondstof wordt alsmaar schaarser. Het is dan ook van cruciaal belang dat er spaarzaam en liefst circulair mee wordt omgegaan. Bij Roof2Road in Vijfhuizen zijn ze daar vol van overtuigd. “In het nieuwe Europa zijn grondstoffen en energie verworden tot strategische assets”, meent directeur Gerben Bijker. “Een extra reden om deze sleutelcomponenten circulair in te zetten.”
Binnen Nederland wordt bitumen circulair gebruikt. Het is een ontwikkeling waaraan Roof2Road, producent van circulair bitumen, een substantiële bijdrage levert. “Door dakbedekking te recyclen, leveren we een hoogwaardige circulaire bouwstof voor asfalt”, aldus Gerben. “In plaats van ze te verbranden worden op die manier waardevolle grondstoffen behouden en geschikt gemaakt voor hergebruik. En dat is natuurlijk goed voor onze planeet.”
Duurzaam asfalt dat met bitumen van Roof2Road tot stand komt, is gecertificeerd volgens het CROW Asfaltkwaliteitsloket. Hierdoor kiest elke gebruiker goed onderbouwd voor Roof2Road asfalt. “Momenteel bieden we gemeentes en provincies al meer dan twintig types asfaltmengsels met circulair bitumen”, vervolgt Gerben. “Het is zelfs mogelijk om alle van de toe te voegen bitumina te vervangen. Mét behoud van dezelfde kwaliteiten. Dat gebeurt met Circularpave, het 100% circulaire asfaltmengsel van Dura Vermeer, waarvan ons circulair bitumen een belangrijk bestanddeel vormt. Het product levert een CO2-reductie op van 25% voor de onder- en tussenlagen en zo’n 60% voor de deklagen. Daarmee is Circularpave een perfecte bouwsteen voor de circulaire infrastructuur. Bovendien voldoet het aan alle klassen van de standaard RAW-bepalingen, tot en met de snelweg.”
Opdrachtgevers kunnen ervoor kiezen om de standaard asfaltmengsels duurzaam te gebruiken in plaats van op de reguliere manier. “Een groot deel van het benodigde bitumen kan circulair worden toegepast”, legt Gerben uit. “In een eerste stap kan bijvoorbeeld al voor 50% op het bitumen af-raffinaderij worden bespaard. Pure winst voor het milieu, daar bitumen de belangrijkste component is binnen de MKI.” Verder is het mogelijk om ook speciale en high performance mengsels duurzaam te produceren. Daarbij kan worden gedacht aan asfalt voor industrie- en recyclingterreinen, maar ook aan EME (asfalt met een verhoogde stijfheid), vloeistofdicht asfalt en asfalt voor transport- en logistieke omgevingen. “Op Schiphol bijvoorbeeld ligt asfalt van Roof2Road waarover de zware crashtenders van de brandweer rijden”, besluit Gerben. “Een toepassing die, net als onze overige oplossingen, intensief in de praktijk is beproefd.”