Diepstraten Wapeningstaal is heer en meester in het 3D-modelleren en verwerken van wapeningsstaal op de bouwplaats. Bij de A16 Rotterdam heeft het bedrijf intussen al meer dan 12.000 ton aan wapeningsstaal verwerkt in de verschillende kunstwerken. Meest recente opdracht vormde het wapenen van het complexe dek van het kunstwerk dat onderdeel uitmaakt van de nieuwe oprit vanaf de Hoofdweg richting Delft/Den Haag (KW52B), waarvoor zelfs gebruik is gemaakt van Augmented Reality.
Op de Rottemerentunnel na heeft Diepstraten Wapeningstaal een bijdrage geleverd aan alle kunstwerken in de A16 Rotterdam. “We zijn gespecialiseerd in het 3D-modelleren van wapening én het verwerken daarvan op de bouwplaats met eigen betonstaalvlechters”, zegt Ed Schipper, directeur van Diepstraten Wapeningstaal. “Aan de hand van onze 3D-modellen wordt het betonstaal geknipt en gebogen door ons zusterbedrijf, de BetonijzerBuigCentrale. Onze vlechters gaan er vervolgens mee aan de slag op het project. We besteden wat dat betreft niets uit en doen alles in eigen huis en op eigen kracht.”
De A16 Rotterdam is een speciaal project voor Diepstraten Wapeningstaal. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook vanwege de complexiteit van sommige kunstwerken, zoals het viaduct over het Terbregseplein (KW52A) en de gebogen betonnen trogligger voor KW52B. Die laatste is in het lange Hemelvaartweekend ingereden en voorgebouwd op een locatie naast de bestaande A16. “Wij hebben hier ruim 200 ton aan wapening voor ontworpen, geproduceerd, geleverd en gevlochten”, somt Ed op. “Het dek is door onze modelleurs volledig in 3D uitgewerkt. Gezien de complexiteit en vooral ook de intensiteit van het vele betonstaal in het dek hebben we gebruik gemaakt van Augmented Reality. Onze vlechters konden op die manier door het model heenlopen om vooraf al kennis te nemen van ‘wat ga ik bouwen’, ‘hoe ziet het eruit’, ‘hoeveel ruimte is er over’, ‘waar bevinden zich eventuele conflicten’, etc. Augmented Reality werkt daarbij uitermate verhelderend. We maken er dan ook steeds meer gebruik van en zijn daarin behoorlijk uniek. Je ziet het niet veel in de bouw en al helemaal niet in onze wereld van betonstaalvlechten.”
Na het storten van het dek van KW52B is het nog een aantal maanden blijven liggen op de voorbouwlocatie. Vervolgens is de ruim 1.500 ton zware betonnen trogligger in het lange Hemelvaartweekend opgepakt en met behulp van Self-Propelled Modular Trailers (SPMT’s) zo’n 500 meter verderop naar zijn definitieve positie gebracht.
Meldingen