Asfaltwapening is een effectieve methode om de gebruiksduur van asfalt met een factor 3 tot 4 te verlengen. Het zorgt voor een betere weerstand tegen reflectiescheuren in de deklaag. Toch was het gebruik van wapening niet altijd een duurzame oplossing. Want bij het frezen van asfalt met wapening is freesmateriaal niet altijd recyclebaar en is de kans groot dat beitels kapotgaan of de frees verstopt raakt. Deze argumenten gaan echter niet op voor HaTelit van Huesker Synthetic, een duurzaam asfaltwapeningsgrid uit polyester garens en vliesstof voorzien van een bitumencoating.
“HaTelit geotextiel is een extreem duurzame wapening met een uiterst lage Global Warming Potential (GWP) van 1.31 kg CO2 per m2”, zegt Robert Jan Klopstra, technical salesmanager bij Huesker Synthetic Nederland. “Dat is aanzienlijk lager dan vergelijkbare asfaltwapening in staal, glasvezel of carbon. Daarnaast kent het een aantal prettige eigenschappen waardoor het gebruiksgemak enorm toeneemt. Zo laat het zich rechtstreeks op een gefreesde ondergrond aanbrengen en bij einde gebruiksduur vervolgens zonder problemen frezen. Ook is het gecombineerde freesafval goed te recyclen, want HaTelit heeft geen negatieve invloed op de gerecyclede asfaltmix. De uiteindelijke treksterkte is overigens pas bepaald nadat het op locatie is aangebracht. En dat is geheel in overeenstemming met de geldende DIN normering.”
Er is ook een Eco-variant die vervaardigd wordt uit 100% gerecyclede Nederlandse PET-flessen. Deze scoort nóg hoger op de duurzaamheidsladder. Eén van de redenen voor de gemeente Steenwijkerland om 24.500 m2 aan HaTelit Eco toe te passen bij het project Groot Onderhoud Asfaltwegen 2023 dat wordt uitgevoerd door Koninklijke Sjouke Dijkstra.
Bij Koninklijke Sjouke Dijkstra zijn ze uitgebreid bekend met de mogelijkheden en toepasbaarheid van asfaltwapening en in het bijzonder HaTelit. “Of het nu in een contract staat of niet, we maken het altijd bespreekbaar”, zegt Jan Marinus, hoofduitvoerder van Koninklijke Sjouke Dijkstra. “Wij proberen bij al onze werken te kijken op welke manier we een maximaal duurzaam resultaat kunnen behalen. Dat past ook goed bij de gemeente Steenwijkerland, want zij streven ook naar een maximale inzet van circulaire producten en werkwijzen”, weet Jan. “Dat is ook de reden dat ze zijn overgestapt van staalwapening naar HaTelit. Voor het Groot Onderhoud Asfaltwegen 2023 hebben we nóg een stapje extra kunnen zetten door het toepassen van de HaTelit Eco-variant. Deze is technisch identiek aan de ‘normale’ variant en presteert gelijkwaardig.”
Alle geotextielen van Huesker Synthetic beschikken overigens over een EPD met LCA van cradle-to-grave. “Daaruit blijkt inderdaad dat HaTelit een veel lagere carbon footprint heeft dan alternatieve asfaltwapeningsproducten”, verduidelijkt Robert Jan. “Omdat HaTelit Eco is vervaardigd met garens uit gerecyclede Nederlandse PET-flessen scoort deze variant een nog gunstigere GWP van slechts 1.05 kg CO2 per m2. HaTelit heeft dus in aanvang al een lagere GWP, maar door de levensduurverlenging van de deklaag behaal je ook in de toepassingsfase een enorme CO2-reductie tot wel 60%. Je voorkomt tussentijds onderhoud en daarbij is de verkeersimpact als gevolg van files, omleidingen, enz. nog niet meegerekend. Tel uit je winst!”