Grote volumes water verplaatsen op tijdelijke basis. Dat doet Van Heck vanuit haar standplaats Noordwolde, Friesland, al bijna zestig jaar. Niet door grofweg pompen te verhuren, maar door samen met de klant op zoek te gaan naar de beste en meest duurzame oplossing. Een hevel bijvoorbeeld, in plaats van een pomp. “Daarmee bespaar je een mooie hoeveelheid brandstof.”
Ze werken bij het leukste bedrijf van Noord Nederland, zeggen projectleider Almer de Vries, bedrijfsleider Titus ten Kate en directeur Herman van Dijk. Die laatste nam Van Heck vorig jaar over van Jeroen van Heck, nadat het 58 jaar lang in de familie zat. Natuurlijk veranderde er toen iets, maar meer is hetzelfde gebleven. De 25 werknemers vinden hun werk nog altijd mooi, houden van avontuur en zijn pas tevreden als ze de beste oplossing hebben gevonden.
Kregen ze vroeger vooral het verzoek om pompen om water mee kwijt te raken, tegenwoordig gaat het vaker om te weinig water of water op de verkeerde plek. Dit zijn de hulpvragen waarvoor de jongens en meiden van Van Heck hun slimme oplossingen bedenken. “Dat maakt dit werk zo dynamisch”, legt Titus uit. “Je weet op dinsdag nooit wat er op woensdag gebeurt. Een overstroming. Een defect gemaal… Onze mensen bedenken een oplossing, bouwen zelf de pompsets en gaan daarmee op pad om ze in het veld te installeren, samen met de klant. Geen quick fix of one hit wonder: bij ons doe je zaken met mensen die bouwen aan duurzame relaties.”
Grote opdrachten, kleine opdrachten. Opdrachten in Lutjebroek of op Curaçao. Ad hoc opdrachten en opdrachten die onmogelijk lijken op te lossen… Van Heck gaat geen klus uit de weg. Ze zien er de lol in om uitdagingen aan te gaan. Vraagt men vanuit Limburg om hulp na een overstroming? Dan is dat vier uur rijden en kan Van Heck er dus over vijf uur zijn. Want dáár heeft de klant iets aan.
De ambitie is om verder te groeien, nog beter werk te verrichten en om een verduurzamingsslag te maken. Dit laatste door zoveel mogelijk met schone energie te werken, waar mogelijk water over te hevelen in plaats van weg te pompen en als het kan elektrisch te werken, in plaats van met fossiele brandstoffen. “Maar eerlijk is eerlijk”, stelt Almer, “als er geen energievoorziening is op locatie, is een diesel aangedreven pomp nog vaak het meest efficiënt. We kunnen echter wel een leiding omleggen, een andere diameter gebruiken of een lager toerental draaien. Daar kijken we kritisch naar. Want als wij een ambitie hebben, maken we daar serieus werk van.”
Waar een wil is, is een weg, lijkt het motto van Van Heck. Zo waren ze kort geleden nog in Kiev, om daar een oplossing te bedenken voor het gebrek aan water in drie grote steden als gevolg van de onlangs gesprongen Kachovka stuwdam. Twijfel? Nee, eigenlijk niet. Herman: “Die mensen hebben nu een oplossing nodig. Ook al is het oorlog. En die oplossing hebben wij.”
De slogan ‘moving water any way you want it’ geldt dus ook ‘any where’ en ‘any time’.