Droog leggen, droog houden en weer vullen. Dat is in een notendop de kern van het watermanagement bij het Julianakanaal. Bij Vanderkamp – The Dutch Water Engineers weten ze voor ieder watervraagstuk een oplossing. Zo ook voor het Julianakanaal. En dat blijkt in de praktijk nog best een uitdaging.
“Vanuit Van den Herik-Sliedrecht kregen we de vraag of wij bij het leegpompen van het Julianakanaal de laatste 2 meter konden wegpompen”, vertelt Robert van den Dool projectleider bij Vanderkamp. “Zij deden zelf de eerste 5 meter door de sluis te stutten, maar dit was de laatste meters niet mogelijk. Deze laatste meters vroegen ook om extra expertise vanwege het slib. We hebben een plan opgesteld om zowel aan de sluiszijde als aan de damkant het water weg te pompen. Bij de sluis staan drie tijdelijke pompen in verschillende hoogten die het water vanuit het kanaal naar de middelste sluiskolk pompen. Hoe lager de waterstand, hoe troebeler het water. Om te voorkomen dat er slib mee gepompt zou worden, hebben we het laatste water via een bypass naar de westkolk gepompt. Hier kon het vervolgens bezinken.” Bij deze drie pompen bleef het niet. Ook aan de damzijde staat een tijdelijke pompinstallatie bestaande uit twee aan elkaar verbonden pompen en een flexibele slang. Deze constructie hing in een telescoopkraan die de installatie mee liet zakken naar gelang het waterniveau.
Toen het Julianakanaal eenmaal leeg was, was het de kunst om deze ook leeg te houden in verband met regenwater. Hiervoor heeft Vanderkamp een mobiele installatie gemaakt met dieselpompen, bufferbakken en een container verbonden met elkaar middels een 700 meter lange leiding. “De moeilijkheid hier was om iedere keer een installatie op te bouwen die niet in de weg staat, gezien de vele machines en mensen die hier aan het werk zijn. In goed overleg met de uitvoerders hebben we de meest optimale plek bepaald.”
Het spannendste moment moet nog komen: het vol laten lopen van het Julianakanaal. “In een week tijd pompen we in april 2 miljoen m3 het kanaal in met drie hevelsystemen. Maar het gaat niet zozeer om het aantal m3, maar veel meer om de beheersing van het water. Het water moest allereerst gecontroleerd weggepompt worden in verband met het vervuilde slib. In april mogen we het kanaal weer gecontroleerd vol laten lopen, zodat er geen schade ontstaat aan de kades en bruggen achter de sluis.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Vanderkamp – The Dutch Water Engineers.