De Willem Schürmannstraat in de Rotterdamse wijk Crooswijk herbergt sinds 1954 een karakteristiek rioolgemaal. Het monumentale pand, gelegen tussen huizenblokken en hoge gebouwen, was de afgelopen anderhalf jaar het toneel van een grootschalige renovatie. Daarbij werden onder meer de in 1985 geplaatste pompen vervangen door nieuwe exemplaren. Vanderkamp – The Dutch Water Engineers uit Zwolle leverde in dit kader een tijdelijke pompinstallatie (TPI). Dit uit vijf pompen bestaande geheel zorgde er tijdens de werkzaamheden voor dat de aan- en afvoer van het riool- en regenwater probleemloos verliep.
De renovatie van het rioolgemaal in het hart van de Maasstad, in opdracht van de Gemeente Rotterdam uitgevoerd door de combinatie Van Boekel Bouw & Infra en GW Leidingtechniek, gaat verder dan het plaatsten van nieuwe pompen alléén. Zo is tijdens het onlangs opgeleverde project aan de buitenzijde van het gebouw ook het complete ondergrondse leidingwerk vervangen en zijn diverse muurdoorvoeringen gerealiseerd. Bínnen zijn, naast de nieuwe pompen, onder andere nieuwe vloeren, wanden, trappen en bordessen aangebracht. Ook is de elektrotechnische installatie compleet vernieuwd. Dankzij de upgrade beschikt Rotterdam de komende 30 jaar weer over een puik werkend rioolgemaal.
Parallel aan de vervanging van het ondergrondse leidingwerk startte Vanderkamp medio 2023 met de opbouw van de benodigde tijdelijke pompinstallatie. Nadat de verouderde gemaalpompen begin vorig jaar buiten bedrijf waren gesteld, werd de uit drie droog opgestelde pompen en twee gedompelde exemplaren bestaande TPI aangesloten op het bestaande rioolstelsel. Hierna trad het geheel in werking. “Met behulp van de installatie, een soort tijdelijke bypass, is het rioolwater gedurende het project als het ware om het gebouw heen gepompt en via de verderop gelegen rioleringsbuizen afgevoerd”, blikt projectleider Michiel Sieders namens Vanderkamp terug. “De pompcapaciteit van deze specifieke installatie was bij droog weer ongeveer 2.400 m3 per uur. Wanneer er bij nat weer ook nog regenwater bij kwam, kon de TPI opschakelen naar maximaal 6.800 m3 per uur. Een capaciteit die ook gewaarborgd was, wanneer tijdens de klus onverhoopt een van de pompen zou zijn uitgevallen.”
Na het doorlopen van een site acceptance test wordt medio maart gestart met de afbraak van de TPI. Hiermee komt voor Vanderkamp een eind aan het project in Rotterdam. Een opdracht die volgens Michiel om meerdere redenen bijzonder mag worden genoemd. “Allereerst is binnen een dergelijk stedelijk gebied de speel- en werkruimte beperkt. Zeker als je praat over de aan- en afvoer van materieel en installatiecomponenten. Daarnaast dienden we nóg meer dan normaal oog te hebben voor de omgeving. In het pand pal naast het rioolgemaal huist namelijk het Audiologisch Centrum Rotterdam, een plek waar onder meer audiometrisch onderzoek plaatsvindt. Het was dus zaak om eventuele geluidsoverlast tijdens onze werkzaamheden tot een absoluut minimum te beperken. Mede dankzij de perfecte communicatie met de verantwoordelijke omgevingsmanager namens de gemeente zijn we daarin prima geslaagd. Het meest sprekende initiatief vormt in dat kader de aanvoer van een voor onze TPI vereiste windketel, een soort expansievat van 6 meter hoog en 5 meter doorsnede. Deze kolos hebben we in de nachtelijke uren met speciaal transport op de projectlocatie aangevoerd. Zonder noemenswaardige hinder te veroorzaken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Vanderkamp – The Dutch Water Engineers.