Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Complexiteit Julianakanaal vraagt flexibiliteit en snel schakelen
De enorme hoeveelheid slib die in relatief korte tijd verzet moest worden, maakte het werk uitdagend.

Complexiteit Julianakanaal vraagt flexibiliteit en snel schakelen

Ze noemen zich dé grondleggers in de grond-, weg- en waterbouw en zien grond altijd als de basis voor iets moois. Zo ook in het Julianakanaal. Het team van FL BV, onderdeel van de Reyrink Groep, is door Van den Herik-Sliedrecht gevraagd om als partner mee te denken en te werken aan de realisatie van werkvak Noord. Een uitdagende klus waarbij flexibiliteit volgens projectleider Pieter Quekel een must is.

‘Kunnen jullie meedenken in hoe we samen het werk in vak Noord van het Julianakanaal kunnen organiseren?’ Deze vraag kreeg FL BV een jaar geleden voorgelegd door Van den Herik. “We zijn geen onbekenden van elkaar”, vertelt Pieter. “Vanuit het verleden zijn we grondverzetpartner van Van den Herik. Zo zitten we gezamenlijk in een samenwerkingsverband genaamd Dijkgenoten, waarbij we dijkverzwaringsprojecten realiseren en hebben we onder meer het Maximakanaal bij Den Bosch uitgevoerd. Kijken we specifiek naar vak Noord van het Julianakanaal, dan kunnen we wel stellen dat dit een groot en complex gedeelte van het kanaal is. Op het moment dat wij in april vorig jaar benaderd werden, was er nog weinig bekend over de bodemgesteldheid. De bodemonderzoeken waren nog in volle gang terwijl we al wel een plan op moesten stellen voor het werk. Waar normaliter een jaar voorbereiding aan vooraf gaat, stond voor deze klus slechts een maand of vier.” 

BDF3633
Samen met Van den Herik stelde FL BV een plan op voor vak Noord.

Bijschaven en bijstellen

Samen met Van den Herik stelde FL BV een plan op voor vak Noord. “Hiermee hadden we de basistactiek staan. Later zijn ook de grondverzetbedrijven Ermers en BC van der Vis aangesloten om de grote inzet van materieel en de realisatie mee te ondersteunen. Gaandeweg de werkzaamheden kregen we nieuwe informatie en inzichten. Het was dan ook voortdurend het plan bijschaven en bijstellen.” Voorbeeld hiervan is de hoeveelheid slib dat afgevoerd moest worden. Middels bodemonderzoeken was de hoeveelheid inzichtelijk gemaakt, maar in de praktijk bleek het meer te zijn dan gedacht. “De enorme hoeveelheid slib die in relatief korte tijd verzet moest worden, maakte het zeker uitdagend. Dat maakt dat je heel flexibel moet zijn in de planning en snel moet opschalen wanneer nodig.” 

bdf3348
Middels bodemonderzoeken was de hoeveelheid slib inzichtelijk gemaakt.

Bentonietmatten aangelegd met verrijker

Een ander mooi voorbeeld van een nieuw inzicht is de uitrolwijze van de bentonietmatten. Deze matten van circa 2 centimeter dik zorgen voor een waterdichte laag op de bodem van het kanaal. “Om het Julianakanaal waterdicht te maken, hebben we in vak Noord circa 180.000 m2 aan bentonietmat uitgerold. Het plan was dat we de rollen met een graafmachine die bovenop de dijk staat naar boven zouden trekken. Hiervoor hadden we echter te weinig bewegingsruimte op de dijk. Zodoende hebben we de werkwijze omgedraaid. Een verrijker op de bodem van het Julianakanaal heeft de matten van onder naar boven afgerold. Hier zijn we een aantal weken druk mee geweest.”

Over de samenwerking is Pieter goed te spreken. “Het is een groot team met veel partijen met verschillende inzichten. Het is ook een hele intensieve samenwerking gezien de korte doorlooptijd. Je werkt nauw samen en hebt één belangrijk eerste doel voor ogen; de openstelling van het Julianakanaal voor de scheepvaart.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten