Met de combinatie van een gevarieerd dienstenpakket en een jarenlange ervaring geeft het Geertruidenbergse adviesbureau opdrachtgevers duidelijkheid én zekerheid rondom de uitvoering van de meest uiteenlopende bouwkundige projecten. Een daarvan, het waterproof maken van de Utrechtse Zeeheldenbuurt, bevestigt de omvangrijke expertise die binnen de organisatie aanwezig is. Directeur Fred Pannekoek vertelt er meer over.
Wanneer het hard regent, hebben bewoners van souterrainwoningen in de Utrechtse Zeeheldenbuurt wateroverlast. Om de wijk waterproof te maken, dient een separaat hemelwaterriool te worden aangelegd. De Gemeente Utrecht schreef voor de monitoring van het werk een aparte tender uit. Daarbij kwamen het door Fides gemaakte plan van aanpak en het communicatieplan voor de omgeving als beste uit de bus.
Fides tekent in de Zeeheldenbuurt voor onder meer de vooropnames, trillingsmonitoring en continue deformatiemetingen middels robotical total stations. Voor dit laatste werk maakt het bureau gebruik van de uiterst nauwkeurige apparatuur van het merk Trimble. “Concreet zetten we met het type S9 de 0,5 seconden-uitvoering in”, vertelt Pannekoek. “Het is een meettoestel met een meetnauwkeurigheid van 1 millimeter. Nauwkeuriger bestaat niet.”
In opdracht van de GWW-aannemer verzorgt Fides ook de peilbuismonitoring via telemetrische loggers. Alle werkzaamheden worden volledig in eigen beheer en met eigen meetapparatuur uitgevoerd. “Om de meetresultaten, planning en werkzaamheden te bespreken, hebben we regelmatig monitoringsoverleg”, zegt Pannekoek. “Daarnaast heeft onze meetdeskundige dagelijks contact met de uitvoerder over het tijdig verplaatsen van de meetsystemen. Zo voorkom je stagnatie en wordt de projectvoortgang gewaarborgd.”
Waar de vooropnames in de zeven faseringen van het bestek conform BRL 5024 worden uitgevoerd, vindt de trillingsmonitoring plaats volgens BRL 5023 en de SBR-A 2017. “De trillingsmeters worden conform SBR-A met de ontgraving en het aanvullen van de sleuf mee verplaatst”, legt Pannekoek uit. “Omdat tijdens de vooropnames al toestemming is gevraagd voor het monteren van de trillingsmeters kunnen we direct inspelen op de werkelijke voortgang van de aannemer. Behalve stagnatie voorkom je hiermee dat er werkzaamheden zónder trillingsmonitoring plaatsvinden.”
Om onder het niveau van de grenswaarde te blijven, hanteert Fides een alarmwaarde van 90% van deze grenswaarde. De beoordeling zal echter conform de SBR-grenswaarde worden uitgevoerd. “Wanneer de alarmwaarde wordt overschreden, stelt onze meetdeskundige zich direct in contact met de uitvoerder”, aldus Pannekoek. “Enerzijds om de trillingsoorzaak te achterhalen, anderzijds om de werkmethode te optimaliseren wanneer dat nodig is.”