Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Zie Social Returnniet alseen verplichting, maar als een kans’
Kevin McWhorter, regiomanager Noordoost-Nederland bij Ampliar.

‘Zie Social Returnniet alseen verplichting, maar als een kans’

Bij Ampliar draait alles om het maken van Social Impact. De organisatie heeft al meer dan 27 jaar een specialisatie op het gebied van Social Return en houdt er een unieke filosofie op na. Het komt erop neer dat ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een zeer laagdrempelige manier weten te motiveren voor een baan in de bouw en infra, en parallel daaraan te werken aan hun persoonlijke groei.

Regiomanager Kevin McWhorter (Noordoost-Nederland) vertelt hoe Ampliar Social Return inzet als hefboom voor persoonlijke en maatschappelijke groei. “Denk aan iemand die langer dan drie maanden van een WW-uitkering geniet, met een lichte arbeidshandicap of iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is verklaard. Ook een ‘nieuwe Nederlander’ die net klaar is met diens inburgering en een cv moet opbouwen, komt voor Social Return in aanmerking. Net als mensen die weinig tot geen opleiding hebben genoten.”

Lokaal aanwezig

Opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten nemen Social Return op als prestatie-eis of als (inspannings)verplichting in het contract. “Het idee daarachter is dat op een bepaald niveau lokale mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een bijdrage leveren aan een project. Doorgaans bedraagt het een vast percentage van de loon- of aanneemsom van een project”, vertelt McWhorter. “Omdat deze materie voor veel opdrachtnemers geen core business is en enige ervaring op dit vlak toch wel een vereiste is, worden wij vaak ingeschakeld om ondersteuning te bieden bij de Social Return-opgave. Desgewenst denken we al mee in de tenderfase om de kans op gunning te vergroten. Wij kennen de overheid, de UWV en de gemeenten. Wij kennen de wegen binnen het sociaal domein en voelen ons daarnaast heel erg thuis op een bouwterrein. Bovendien zijn we door heel Nederland actief en lokaal aanwezig. Dat betekent niet alleen dat we een actueel zicht hebben op de plaatselijke regelgeving met betrekking tot Social Return, maar dat we ook lokaal de juiste mensen werven.”

Scholing/opleiding

Personen die in aanmerking komen voor Social Return hebben soms een lager opleidingsniveau, stelt McWhorter. “Wie zien het als onze taak mensen te motiveren om te werken aan hun persoonlijke groei. Dat doen we bijvoorbeeld door op een hele laagdrempelige manier cursussen aan te bieden van een halve of een hele dag, onder andere vanuit de Doorzaam-systematiek, een fonds van de uitzendbranche voor duurzame inzetbaarheid en persoonlijk ontwikkeling. Wij promoten dat stevig bij onze mensen. Het zal je verbazen wat een cursus van een dag al kan betekenen voor de inzetbaarheid van een persoon. Het cursusaanbod varieert van een veiligheidstraining of heftruckopleiding tot een computercursus om bijvoorbeeld Microsoft Office beter in de vingers te krijgen. Daarnaast werken we lokaal samen met scholingsinstituten voor meer uitgebreide praktijkopleidingen en maken we ons sterk voor meer vrouwen in de bouw en infra. Niet alleen op kantoor, maar ook op de bouwplaats.”     

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Ampliar.

amplair Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
amplair Telefoonnummer 010 – 412 00 90 E-mailadres info@ampliar.nl Website ampliar.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten