Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Hoe jongeren warm gemaakt worden voor werk in de infra

Hoe jongeren warm gemaakt worden voor werk in de infra

Op meerdere fronten tegelijk worden jongeren enthousiast gemaakt voor werk in de infrasector. Met campagnes als ‘Civiele Helden’ en ‘Ik ga voor Infra’ voert Bouwend Nederland stevige promotie, terwijl een opleidingsbedrijf als SPG Infra Vakopleidingen met praktijkgericht onderwijs de verbinder is tussen jongeren en het bedrijfsleven. Jakob de Jonge, secretaris Vakgroep Opleidingsbedrijven Bouwend Nederland, en Guillaume Huisraad, directeur SPG Infra Vakopleidingen, vertellen hoe dit in de praktijk uitpakt. 

“Wij willen dat de bouw en infra een aantrekkelijke sector is én blijft. Daarom werken we aan een positief beeld van de sector, onder meer met campagnes. Ook zetten we ons in om meer mensen te laten kiezen voor een baan in de bouw en infra.” Aan het woord is Jakob de Jonge. Hij is secretaris Vakgroep Opleidingsbedrijven, één van de vakgroepen binnen Bouwend Nederland. De opleidingsbedrijven vervullen een bemiddelende rol tussen de bouw- en infrabedrijven en de ROC’s, en de bouw- en infrabedrijven waar de jongeren hun opleiding volgen. “Eén van de belangrijkste onderwerpen is al jarenlang de instroom van nieuwe vakkrachten. Er is een enorme opgave in de bouw en infra om huizen te bouwen en de infrastructuur te onderhouden. Daarnaast hebben we de duurzaamheidsopgave. Om al deze opdrachten te realiseren heb je mensen nodig. En dat is best een uitdaging als je bedenkt dat de generatie babyboomers de komende jaren uitstroomt, terwijl jongeren minder vaak voor een mbo-vakopleiding kiezen.”

Campagnes met mooie resultaten

Om het tij enigszins te kunnen keren en het werken in de infra op de radar te krijgen van jongeren, lanceerde Bouwend Nederland in samenwerking met hogescholen de afgelopen twee jaar twee campagnes specifiek gericht op de infrasector: Civiele Helden en Ik ga voor Infra. Civiele Helden is een online campagne. Steeds minder scholieren kiezen voor de studie civiele techniek, dus besloten de hogescholen de handen ineen te slaan om het vakgebied civiele techniek beter op de kaart te zetten. De campagne richt zich heel specifiek op middelbare scholieren, mbo-studenten en hun ouders. Via filmpjes op sociale media, zoals TikTok en de website studeercivieletechniek.nl maken ze kennis met het vak. De resultaten zijn positief: de filmpjes zijn miljoenen keren bekeken en duizenden mensen bezochten de website. Ook tonen meer jongeren interesse in de opleidingen. De campagne ‘Ik ga voor Infra’ richt zich op vooral jongeren tussen de 20 en 27 jaar die zich wel aangetrokken voelen tot de infrasector, maar nog niet precies weten wat ze willen. Deze campagne benadrukt de voordelen van werken in de infrastructuursector, zoals het behalen van een diploma, een goed salaris, baanzekerheid, vrijheid en de mogelijkheid om te werken met indrukwekkende machines. Sinds de lancering heeft de campagne 1,4 miljoen mensen bereikt en trok de speciale website meer dan 14.000 bezoekers. 

Verbinder tussen jongeren en het bedrijfsleven

Ook de opleidingsbedrijven dragen een belangrijk steentje bij om meer jongeren in de infra aan het werk te krijgen. In Nederland zijn er veertig opleidingsbedrijven. Zij begeleiden jongeren in hun route naar de bouw en infra. Samen maken ze zich hard voor voldoende en goed opgeleid personeel. SPG Zuid-Holland is één van deze opleidingsbedrijven. “Bij ons zijn zestig erkende leerbedrijven uit de regio aangesloten”, vertelt Guillaume Huisraad. “Dit varieert van klein tot groot. Vanuit SPG Infra Vakopleidingen bieden wij jongeren en zij-instromers praktijkgerichte infraopleidingen. Studenten werken vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en volgen één dag per week theorielessen op een ROC. Wij begeleiden en coachen de studenten zowel op school als op de werkvloer. Wij melden de jongere aan bij het ROC en zorgen voor een passende match met één van de aangesloten bedrijven. De jongere is bij ons in dienst en krijgt via ons salaris. Het enige dat een aangesloten erkend leerbedrijf hoeft te doen, is een goede veilige praktijkplaats bieden en zorgen voor deskundige begeleiding. Op deze manier zijn we een echte verbinder tussen de jongeren en het bedrijfsleven!”

Van snuffelstage tot beroepenmarkt

Op dit moment begeleidt SPG 55 jongeren. Het streven is tachtig leerlingen. “Het zijn echte doeners die lekker bezig willen zijn. Maar veel jongeren weten niet precies wat de infra inhoudt. Daarom proberen wij ook heel gericht samen te werken met scholen. Zo hebben we nu een doorlopende leerlijn vanuit vmbo naar mbo. Dit doen wij op dit moment in samenwerking met zes scholen. Hiervoor bieden wij het keuzevak ‘Bouw- en woonrijp maken en terrein afwerken’ voor de vmbo’s. Op deze manier hopen wij al in een vroeg stadium een binding te creëren met de jongeren. Ook organiseren we beroepenmarkten, gastcolleges en snuffelstages en we werken samen met Sterk Techniek Onderwijs. Vooral de snuffelstages werken heel goed om jongeren te laten ervaren wat het werken in de infra inhoudt.” 

Gunstig voor bedrijven

Dat werken en leren in de praktijk goed werkt, ziet ook Huisraad. “Jongeren zijn gewoon werknemer en voelen zich één van en bouwen echt een binding op met hun collega’s. Je ziet ze ook echt groeien in de tijd dat ze bij een bedrijf werken. En zodra ze hun diploma hebben behaald, blijven ze negen van de tien keer werken bij hun leerbedrijf. Dat komt de bedrijven en dus ook de sector alleen maar ten goede.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten