Tettert je vader je de oren van je hoofd af dat je nu al moet nadenken over je pensioen, terwijl je net aan je eerste echte baan begonnen bent? En denk je dan: ik moet nog zó lang werken, mijn pensioen is nog zó ver weg. Vervelend die bemoeizuchtige vader, maar in dit geval heeft hij toch gelijk. Laat het nadenken maar aan Volandis over, zodat je later gezond met pensioen kunt gaan.
Volandis brengt werkgevers en werknemers in de bouw- en infrasector in beweging om veilig, plezierig en toekomstbestendig te werken. Dat is goed voor iedereen, want gezonde en gemotiveerde mensen halen de beste resultaten. We dagen je uit hier actief mee aan de slag te gaan. Om gezond met pensioen te kunnen gaan, moet je tijdens je werkende leven al in actie komen. Wist je dat twee derde van de werknemers in de bouw- en infrasector met lichamelijke klachten met pensioen gaat?
We hoeven jou vast niet te vertellen dat werken in de bouw lichamelijk zwaar werk is, maar zo’n groot deel had je wellicht niet verwacht. Je kunt zelf veel doen om klachten te voorkomen. Als je in de bouw & infra werkt, heb je niet alleen recht op een medisch onderzoek (PAGO), maar ook op een adviesgesprek. Samen met een adviseur kijk je hoe je gezond, veilig en duurzaam kunt blijven werken. De combinatie van dit adviesgesprek met het PAGO heet de duurzame inzetbaarheidsanalyse (DIA).
Je hebt recht op een DIA en vanaf je twintigste ontvang je hiervoor elke vier jaar een uitnodiging. Een DIA en PAGO vormen een unieke gelegenheid om te kijken hoe jij ervoor staat. Er wordt gekeken naar de gezondheidsrisico’s vanuit je beroep en het risico op hart- en vaatziekten. Na het PAGO ontvang je een persoonlijk advies en indien nodig een verwijzing of verdere begeleiding. Dit zorgt ervoor dat je mogelijke klachten voor bent of snel kunt laten behandelen, zodat je met plezier kunt blijven werken.
Werken in de bouw- en infrasector vraagt veel van je lichaam. Net als topsporters belast je je lijf iedere dag tijdens het werken. Je lichaam is dus je belangrijkste gereedschap. Er wordt vaak gedacht dat het vele bewegen tijdens het werk genoeg is en dat na werktijd sporten niet nodig is. Dat werkt niet zo. Jongeren die net starten met werken, ervaren vaak nog niet veel lichamelijke ongemakken, dus zullen minder bezig zijn met lichamelijke belasting dan hun oudere collega’s. Ook schatten ze de risico’s van zwaar werk vaak minder goed in. Toch geldt dat je beter kunt voorkomen dan genezen.
Wat je goed kunt beïnvloeden, is je eigen fitheid. Je kunt die fitheid onder controle krijgen door na je werk regelmatig te bewegen. Als je dat lastig vindt, kun je onder begeleiding gaan sporten. Kies een sport die je leuk vindt of beweeg in groepsverband. Dan is de kans groter dat je het volhoudt. Vind je dat lastig? Dan kun je kosteloos gekoppeld worden aan een leefstijlcoach. Neem bijvoorbeeld contact op met een bouwarts. Hij kan jou helpen om de juiste begeleiding te vinden bij jouw beweegwensen.
Daarnaast is Volandis er ook voor jouw werkgever, zodat jij veiliger, gezonder en met meer plezier je werk kunt uitvoeren. Volandis heeft diverse tools om hierbij te helpen. Zo stimuleert Volandis je werkgever om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen, waarmee alle bedrijfsrisico’s in kaart gebracht worden. Je werkgever kan vervolgens een plan van aanpak maken, waarmee bedrijfsrisico’s voorkomen kunnen worden. Dit draagt bij aan een veilige werkomgeving. Je werkgever heeft net als jij een belangrijke taak om jouw lichaam te beschermen tegen te zwaar werk.
Om op die ‘bemoeizuchtige vader’ terug te komen: je kunt aan het begin van je werkende leven al veel doen om veilig en met plezier te werken, zodat je uiteindelijk gezond met pensioen kunt gaan. Ook al lijkt je pensioen nog heel ver weg, het is verstandig om nu al na te denken over wat je kunt doen om goede keuzes te maken. Je lichaam is je belangrijkste gereedschap en je hebt je lijf lang nodig. Voorkom klachten aan je lichaam door er verstandig mee om te gaan en gezond(er) te leven.