Al vele jaren is De Jongh Pipesystems het vertrouwde adres voor PE-HD kunststof leidingwerk. Sinds 2009 wordt er onafgebroken geïnvesteerd in het slim aanleveren van leidingsystemen met verregaande prefabricage en zelfs laswerkzaamheden op locatie. Deze taken zijn voortaan in een aparte werkmaatschappij ondergebracht: De Jongh Kunststofbewerking. Meest recente aanwinst is een hybride stroomvoorziening in combinatie met een lascontainer waarmee een CO2-reductie tot wel 70% kan worden gerealiseerd.
Kunststof bewerken doen we met een team van gecertificeerde specialisten, begint Gerjan Schreuders, algemeen directeur bij De Jongh Pipesystems en Kunststofbewerking. “Het is een ontwikkeling die in 2009 is ingezet en door te blijven investeren en innoveren inmiddels dusdanig uit het jasje is gegroeid dat we het in een aparte werkmaatschappij hebben ondergebracht. De Jongh Pipesystems en De Jongh Kunststofbewerking vormen samen een one-stop-shop voor het leveren en prefabriceren van PE-HD leidingwerk, zodat het aantal lassen op locatie tot een minimum beperkt blijft. Montage op de bouwplaats wordt op die manier vereenvoudigd en de kosten gereduceerd.”
Het machinepark van De Jongh Kunststofbewerking bestaat uit een groot aantal spiegellasmachines voor het verwerken van PE-HD leidingsystemen in diameters van 63 tot 1200 millimeter, een las- en buigbank voor het verwerken van plaatmateriaal tot lengtes van 4 meter en een aantal zaagmachines. “Onze lassers zijn gecertificeerd voor een brede range aan laswerkzaamheden van spiegel-, elektro-, draad- en extrusielassen. Kortom, alle mogelijke bewerkingen aan PE-HD materialen”, zegt Schreuders. “Daarnaast zijn we ook in staat om op locatie onder geconditioneerde omstandigheden te spiegellassen tot een diameter van 800 millimeter. Dat laatste is misschien niet uniek en kunnen wel meer partijen, maar bij ons ligt de focus ook op CO2-reductie van het lasproces zelf, in combinatie met een hybride stroomvoorziening. Mede door prefabricage in de werkplaats kunnen we slim aanleveren, zodat transportbewegingen tot een minimum worden beperkt. We hebben immers alles in eigen hand.”
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is bij De Jongh een belangrijk thema. “Zo hebben we zoals aangegeven inmiddels een hybride stroomvoorziening in combinatie met een lascontainer t/m diameter 800 mm in gebruik genomen voor laswerkzaamheden in het veld”, zegt Schreuders met gepaste trots. “De 20 ft lascontainer is uitgerust met twee lasmachines, terwijl de hybride stroomvoorziening zich bevindt in een 10 ft container, evenals een inverter, een compact aggregaat en optioneel zonnepanelen op het dak. Met deze combinatie zijn we in staat om tot wel 70% aan CO2-uitstoot te reduceren in vergelijking met een conventionele lascontainer die vertrouwt op uitsluitend een dieselaggregaat dat de hele dag staat te ronken.”
Mede door investeringen in innovatieve equipement verwacht Schreuders de komende jaren een verdere uitbreiding van de werkmaatschappij kunststofbewerking. “Van origine doen we veel in de gassector en hebben de grootste netbeheerders als klant, maar met het oog op de energietransitie zullen er nog veel kunststof mantelbuizen de grond in moeten. Als one-stop-shop in gecertificeerd PE-HD kunststof leidingsystemen zijn wij er klaar voor.”