Tijdens het werken met metaal staat er vaak veel op het spel. Zo kan een slechte lasverbinding uitmonden in gigantische reparatiekosten. En worden problemen te laat ontdekt, dan komt ook de oplevering veelal in het gedrang. Om dit soort ellende te voorkomen, voert NDO-Nederland voor het mkb verschillende vormen van niet-destructief onderzoek (NDO) uit.
Als iemand maar met metaal werkt, kan NDO-Nederland behulpzaam zijn en het verschil maken. Ongeacht of de klant meer wil weten over de precieze samenstelling van zijn rvs, de hardheid van koolstofstaal of eventuele imperfecties, defecten of beschadigingen in een lasverbinding wil opsporen. “We helpen iedereen snel en voeren onze onderzoeken uit op locatie”, vertelt eigenaar Wolter van der Zee. “Op die manier loopt het project minimaal vertraging op en blijven dure reparaties achterwege. Tegelijk kennen we het belang van deadlines. Daarom zijn we altijd vlug ter plekke. Bij sommige NDO’s geven we direct de resultaten, in andere gevallen na een analyse. Bovendien krijgt de klant altijd een adviesrapport om te voorkomen dat hij een volgende keer tegen dezelfde problemen aanloopt.”
Een constructie is zo sterk als de zwakste verbinding. Ultrasoon onderzoek geeft snel zekerheid over verschillende verbindingen, van las tot gietstuk naar lijmverbinding. Zo maakt NDO eventuele defecten direct zichtbaar, zodat de klant zeker weet dat de verbinding goed is of gerepareerd moet worden. Ook wordt gratis een adviesrapportage verschaft.
Penetrant onderzoek is zeer nauwkeurig en breed inzetbaar. Tegelijk biedt het de nodige voordelen. Eén daarvan is dat materialen eenvoudig volledig gescreend kunnen worden via onderdompeling. Daarnaast kan elk metalen oppervlak onderzocht worden, zolang het maar glad is. Zo komen oppervlaktedefecten tóch aan het licht, ook als het metaal niet-magnetiseerbaar is. “Door te werken met een vloeistof die oplicht onder uv-licht, kunnen we defecten met een grootte van slechts 0,1 millimeter opsporen”, legt Wolter uit.
Penetrant onderzoek wordt vooral ingezet bij legeringen van non-ferro metalen, maar ook bij magnetiseerbare materialen, waarbij magnetisch onderzoek te complex is. “Tijdens penetrant onderzoek wordt een vloeistof met lage viscositeit aangebracht op het te onderzoeken materiaal”, schetst Wolter het proces. “Het materiaal kan ook volledig ondergedompeld worden. De vloeistof loopt in defecten die een directe verbinding hebben met het oppervlak. Overtollige vloeistof wordt verwijderd. Na de process time gebruiken we een zogenaamde ontwikkelaar. Deze trekt de vloeistof uit de eventuele defecten en maakt ze duidelijk zichtbaar.”