GW Leidingtechniek BV nam het grootste deel van de rioolrenovatie Oss-Oijen voor haar rekening, en leerde steeds weer bij. “Een uniek project, waarbij we een afvoercapaciteit van 10.000 m3 per uur tijdelijk moesten omleiden zonder stagnaties in de afvoer. Dat is dankzij onze inventiviteit en pompinstallaties gelukt.”
In totaal is er in opdracht van Waterschap Aa en Maas 4.300 meter betonnen afvoerkoker hersteld, die vanuit Oss naar de rioolwaterzuivering loopt. In 2022 is de laatste fase, zo’n 1.300 meter, gerenoveerd. Er was sprake van aantasting door H2S waardoor op sommige plekken de kokerwand, geplaatst rond 1960, nog maar 7 cm dik was van de oorspronkelijke 25 cm. De koker van 2,45 meter breed en 1,65 meter hoog en met een afvoercapaciteit van 10.000 m3 per uur, is van binnenuit gerenoveerd.
Voor de renovatie is voor de toegankelijkheid over een lengte van 6 meter de bovenkant van het riool opengemaakt. In de koker zijn schotten gemaakt om de reparaties en installaties uit te kunnen voeren. Voor het transporteren van het afvalwater van een punt voor het eerste schot naar een punt achter het laatste schot, is een pompinstallatie gebouwd. Van daaruit liep een tijdelijke leiding dwars door de stad, via jumpers, over paadjes en door wijken heen.
Het afvalwater van één van de wijken kwam midden in het te renoveren deel uit. Een situatie die een beroep deed op de expertise van het bedrijf. Uitvoerder Gijs van Kessel: “We hebben op die plaats een wand in de koker geplaatst en een aparte pompinstallatie gebouwd. Zo kon de hele koker in één keer gerenoveerd worden.”
Allereerst wordt de koker gereinigd; mini-shoveltjes schuiven zo’n 1.000 ton slib bij elkaar; 350 vrachtwagens vol. De straalrobot spuit vervolgens met hogedrukwater alle losse betonelementen weg. Nadat het beton waar nodig hersteld is, begint de constructie van GW Leidingtechniek BV: een door het bedrijf ontwikkelde, unieke constructie waarmee de kokercapaciteit behouden blijft. “Deze bestaat uit zeven omegaprofielen die aan het plafond en de wanden worden gemonteerd”, legt Gijs uit, “waarop vervolgens de GVK-platen geschroefd worden. De bevestigingsmiddelen werken we helemaal weg. Daardoor kan het niet kapot en komt er ook geen rioollucht meer bij.” Wanneer alle platen zijn gemonteerd, wordt de loze ruimte erachter gevuld met schuimbeton.
Al met al heeft GW Leidingtechniek BV in de diverse fasen veel geleerd. Zo nam het bedrijf in fase 4 zelf de verantwoordelijkheid voor de reiniging op zich en werd de nieuwe binnenwand net wat anders opgebouwd. “In de vorige fase monteerden we een hoeklijn op de vloer van de betonkoker om de GVK-koker vast te zetten. Het vullen van de ruimte tussen de betonnen en nieuwe GVK-kokerwand met schuimbeton, leverde in het verleden behoorlijk wat problemen op omdat de vloer niet helemaal vlak was”, vertelt Gijs. “Die werkwijze hebben we aangepast; de hoeklijn hebben we geplaatst tegen de wand in plaats van op de vloer.” Ook is in de laatste fase geen complete GVK-koker toegepast maar een GVK-koker zonder vloer. Omdat er op de vloer altijd een laag water staat, wordt deze niet aangetast door (H2S) gassen.
Al met al heeft het project ongeveer 35 weken in beslag genomen. De medewerkers hebben zo’n 20 weken in de koker gewerkt. Gijs: “Je moet je wel bedenken dat de koker 1,65 meter hoog is en dat betekent voor bijna alle medewerkers dat ze gebukt moeten lopen. Daarom hebben we rollators ingezet om door de koker heen te bewegen en de werkzaamheden in een gezonde houding te kunnen doen. Scootmobielen met aanhangwagentjes transporteerden de materialen door de koker. Zo bedenk je ter plekke wat er nodig en mogelijk is. Al met al zijn er 100.000 rvs A4-schroeven, 30.000 rvs A4-ankers en 3.500 boortjes gebruikt over een lengte van 3 kilometer.”
Het was een bijzonder project, vindt Gijs. “De besturing van de pompen is afgestemd op de inname van de zuivering. Dat we op deze manier een capaciteit van 10.000 m3 per uur door de stad heen hebben geloodst, waarbij de zuivering kan blijven werken zoals normaal, eventuele stroomstoringen worden opgevangen door een eigen trafo en er geen storing is opgetreden, dat maakt het een project om met trots op terug te kijken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met GW Leidingtechniek BV.