Doka, wereldwijd marktleider op het gebied van bekistingen en steigers, heeft zich als eerste bedrijf in zijn branche verbonden tot het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Deze mijlpaal weerspiegelt Doka’s ambitie om de uitstoot volgens de nieuwste wetenschappelijke richtlijnen te verminderen en bij te dragen aan de beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5°C. Door zijn doelstellingen af te stemmen op de SBTi positioneert Doka zich in de voorhoede van de wereldwijde inspanningen om de bouwsector koolstofvrij te maken.
De bouwsector staat onder toenemende druk om duurzamere praktijken toe te passen, gedreven door zowel toenemende eisen vanuit de regelgeving als de dringende noodzaak om de aanzienlijke impact op het milieu te beperken. De sector is verantwoordelijk voor ongeveer 37% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en is daarmee een belangrijke speler in de strijd tegen de klimaatverandering. Doka ziet deze uitdaging niet alleen als een verantwoordelijkheid voor het milieu, maar ook als een katalysator voor de ontwikkeling van veerkrachtigere en duurzamere bedrijfsmodellen die het succes op lange termijn in de veranderende bouwmarkt kunnen bevorderen.
De verbintenis met de SBTi is een hoeksteen van Doka’s uitgebreide duurzaamheidsstrategie “Net Zero 2040”. “De overgang naar net nul is een complexe uitdaging die zowel ambitie als veerkracht vereist. Door ons te verbinden aan de SBTi laten we zien dat duurzaamheid voor ons niet slechts een modewoord is – het is een serieuze zaak”, zegt Robert Hauser, CEO van Doka. “Wij geloven dat duurzame praktijken en oplossingen de sleutel zijn om onze klanten te helpen zich te ontwikkelen in een toekomstbestendige, concurrerende bouwsector.”
Doka heeft ambitieuze doelen gesteld voor het verminderen van zijn ecologische voetafdruk. Het bedrijf wil zijn Scope 1-, Scope 2- en Scope 3-emissies verminderen volgens de absolute reductiemethode van SBTi, zodat Doka’s klimaatdoelen overeenkomen met het 1,5°C-traject van de Overeenkomst van Parijs. Tegen 2030 betekent dit een minimale reductie van 42% in zowel Scope 1- als Scope 2-emissies. Scope 3-emissies, die alle indirecte emissies omvatten die buiten de directe bedrijfsactiviteiten worden gegenereerd, moeten ook met 42% worden verminderd. Robert Hauser voegt hieraan toe: “We werken voortdurend samen met onze klanten en leveranciers om veiligere, efficiëntere en klimaatvriendelijke oplossingen te ontwikkelen. Onze verbintenis met SBTi bevestigt onze toewijding aan de vermindering van broeikasgasemissies, niet alleen binnen Doka, maar in onze hele toeleveringsketen.”
Doka’s voorloperssrol op het gebied van duurzaamheid gaat veel verder dan de huidige betrokkenheid bij de SBTi. Doka heeft in de loop der jaren al belangrijke maatregelen ter vermindering van de uitstoot doorgevoerd, zoals de toename van het gebruik van hernieuwbare energie in alle vestigingen wereldwijd. In het Oostenrijkse hoofdkantoor is Doka overgeschakeld op 100% hernieuwbare elektriciteit, ondersteund door de uitbreiding van zonnepaneel-systemen en een groene energieswitch. Deze initiatieven zijn cruciaal voor het bereiken van de emissiereductiedoelstellingen van het bedrijf op lange termijn, die momenteel door de SBTi worden gevalideerd, maar zijn nog maar het begin.
Bovendien levert het verhuurmodel van Doka een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie, die naast decarbonisatie een andere belangrijke pijler van de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf is. Door zijn bekistingen na elk gebruik in speciale servicecentra te renoveren, zorgt Doka ervoor dat het materiaal- en grondstofverbruik tot een minimum wordt beperkt en dat producten gedurende langere tijd in omloop blijven. Het bedrijf onderzoekt ook het gebruik van recyclebare, koolstofarme materialen in zijn bekistingssystemen om de milieu-impact van bouwprojecten verder te verminderen. Met een sterke focus op innovatie en samenwerking werkt Doka voortdurend samen met toonaangevende industrie-experts en organisaties om duurzame praktijken te promoten, zoals het gebruik van intelligente verwarmde bekistingen die het gebruik van CO2 reducerend beton op bouwplaatsen vergemakkelijken.
Op basis van deze inspanningen heeft Doka ook een pioniersrol gespeeld bij de berekening van de Product Carbon Footprint (PCF) voor zijn assortiment van meer dan 7.000 producten. Het bedrijf heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de eerste branchecriteria voor de berekening van de PCF van bekistingen en steigers. Deze inspanningen komen zowel het klimaat als de klanten van Doka wereldwijd ten goede.