Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De man op de cover?
Johan Laurents Nering Bögel. Hij kreeg het gietijzer ‘met de paplepel’ ingegoten. Het Duitse geslacht Nering Bögel bestond van oorsprong uit officieren, hoge ambtenaren en ondernemers.

De man op de cover?

Johan Laurents Nering Bögel is zijn naam, geboren in 1795 en heengegaan in 1865. In één van de vorige edities van dit jaar heeft Richard Janssen, eigenaar van Nering Bögel, uitgebreid stilgestaan bij de historie van zijn bedrijf. Sinds 2006 is hij in bezit van de onderneming en zwaait hij op een oer Hollandse, gedreven manier de scepter over zijn “putten- en kolkenbedrijf.”

“Johan Laurents Nering Bögel” was destijds de techneut van de toenmalige gieterij en constructiebedrijf Nering Bögel. Hij was een werktuigbouwkundige pur sang, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vaderlandse mechanisatie en industrialisering. Mooie voorbeelden daarvan zijn de door hem ontwikkelde stoomwerktuigen, verbrandingsmotoren en locomotieven”, schetst Janssen.   

Bögel nw beeld kopiëren
Een oude rekening.

Continu innoveren om aan de top te blijven

Het huidige technisch niveau van Nering Bögel ligt op een heel ander vlak. Janssen: “We bedenken samen met onze leveranciers steeds weer technische aanpassingen die een verbetering van bestaande producten opleveren. Samen met projectbureaus, architecten en opdrachtgevers maken we ons sterk in de ontwerpfase voor een oplossing van een afwateringsprobleem en dit behelst meer dan een kolk alleen. Deze andere manier van technisch ontwikkelen gaan we in 2021 op een ludieke manier in beeld brengen.”

IMG 7122 kopiëren
Mogelijk de eerste opererende stoommachine in Nederland wordt door Nering Bögel gebruikt in hun productieproces. Niet veel later, in 1840, brengen zij hun eigen machine op de markt.

“Aangenaam, Lau!”

Lau is zijn naam, vernoemd naar Johan Laurents Nering Bögel. Lau is een aimabele cartoon, een tot leven gekomen putdeksel met een vrolijk karakter. “Lau is onze mascotte, die op een heldere manier aan de lezer gaat uitleggen welke projecten, productverbeteringen en -toepassingen er uit de koker van Nering Bögel komen”, verklapt Janssen. 

zonnepanelen kopiëren
Nering Bögel produceert met 1900 zonnepanelen 600.000 KWH/jr.

‘Earth Overshoot Day’

Janssen is van mening dat de huidige tijd niet meer te vergelijken is met, pak ‘m beet, zo’n 15 jaar geleden. “Laat staan wanneer we de vergelijking met de 19e eeuw maken. We leven echt in een andere wereld en dit nieuwe tijdperk kent de zogeheten ‘Earth Overshoot Day’. Met wat de gehele wereldbevolking op dit moment produceert en aan grondstoffen en energie verbruikt, hebben we maar liefst 1,7 aardbollen nodig, als de berekeningen van het WNF kloppen.”

IMG 7123 kopiëren
De industriële semi-diesel locomotief die Nering Bögel produceerde voor smalspoor.

Deel wat je hebt

“Milieu is een beladen woord geworden. We worden elke dag met de neus op de feiten gedrukt omtrent zaken die we niet goed hebben gedaan, zaken die we nog steeds niet goed aanpakken en er wordt druk op ons gelegd om het wel goed te doen. Geheel terecht overigens”, vervolgt Janssen. “Maar wat doe je als bedrijf nou goed en wat kan er beter? Nering Bögel kijkt niet alleen naar welke maatregelen er genomen kunnen worden om mee te kunnen in de vaart der volkeren, als het gaat om duurzaamheid. We hebben een visie over de manier waarop we nog meer kunnen helpen. Graag genereren we een lokale, positieve impact. Zo wekken we niet alleen onze eigen stroom op maar produceren we meer dan het tienvoudige. Deels stellen we dit beschikbaar i.s.m. met een aantal partijen aan een groep gezinnen in Weert die dit extraatje goed kunnen gebruiken. 

Gloeikop scheepsmotoren 1920 kopiëren
Productie van gloeikop scheepsmotoren, 1920.

We produceren met 1900 panelen 600.000 KWH/jr

Om de CO2-footprint te verkleinen investeert Janssen momenteel in een project waarbij Nering Bögel in samenwerking met andere partijen een energie-opslagunit ontwikkelt. “Dat is een hele investering in absolute cijfers, maar het effect mag er zijn straks. Zo kunnen we als bedrijf veel CO2-gerelateerde energie voorkomen en dat voelt goed.” In één van de volgende edities zal Lau op een heldere manier dieper ingaan op dit project.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten