Als het gaat om betonrenovatie, het installeren van Mageba voegovergangen en de uitvoering van verschillende railinfrawerkzaamheden, heeft Technobeton zich sinds de oprichting in 1993 ontwikkeld tot een prominente speler in de markt. Sterker nog, als lid van de Vereniging van Gecertificeerde BetonReparatiebedrijven (VBR) behoort de onderneming al een aantal jaren tot de eredivisie van betonreparerende bedrijven in Nederland. “We beschikken over alle certificeringen om zowel esthetische, technische als constructieve betonreparaties uit te voeren”, licht directeur Paul Lange toe. “Vooral dankzij die laatste discipline maken we deel uit van een selecte groep specialisten.”
Opererend vanuit het hoofdkantoor in het Limburgse Wessem en een vestiging in Rotterdam is Technobeton in een kleine 30 jaar uitgegroeid tot een veelzijdig GWW-bedrijf. Het (constructief) repareren en onderhouden van betonnen kunstwerken is één van de takken van sport die er, meestal in opdracht van (hogere) overheden, wordt beoefend. Dat alles gebeurt met een hoge mate van vakmanschap en precisie, een scherp oog voor detail en altijd conform de geldende richtlijnen. “Wanneer door indringing van bijvoorbeeld vocht en/of dooizouten betonerosie ontstaat, kan een constructie instabiel worden”, doceert Lange. “Een situatie die echter niet het einde van het bouw- of kunstwerk hoeft te betekenen. Dáárvoor zorgt Technobeton. Allereerst maken we een heldere schade-, herstel- en kostenanalyse. Dat voorkomt vervelende verrassingen gaandeweg of achteraf. Vervolgens werken we toe naar een duurzame en toekomstgerichte oplossing die uitblinkt in functionaliteit en geschiktheid. Ongeacht of het nu gaat om een brug, viaduct of riool. Technobeton is qua betonreparatie op het hoogste niveau gecertificeerd. We kunnen dan ook elke beschadiging aan en zorgen in iedere situatie voor een passende renovatie of verduurzaming. Bijvoorbeeld via injecteren, het al dan niet in combinatie met staalvezels aanbrengen van spuitbeton of handmatig herstel. Daarvoor tekenen onze ervaren vakmensen, die stuk voor stuk op minimaal niveau 2 of 3 zijn geschoold en alle expertise paraat hebben om betonnen constructies een tweede leven te kunnen geven. Dat alles gebeurt natuurlijk met behulp van eersteklas materialen en ultramodern materieel. We zetten altijd in op het beste eindresultaat.”
Door de jaren heen nam Technobeton al heel wat betonconstructies met succes onder handen. Daartoe behoren ook de nodige kunstwerken, zoals bruggen en viaducten. Een van de projecten die het bedrijf in opdracht van Rijkswaterstaat vanaf 2017 uitvoerde, betreft de renovatie van in totaal 32 bruggen over het Twentekanaal. “Voorafgaand aan het project was de onderhoudsbehoefte van de bruggen onvoldoende in beeld”, blikt Lange terug. “Technobeton heeft de bruggen allereerst nauwkeurig geïnspecteerd en per brug de situatie vastgelegd. Per serie bruggen is de klant steeds middels een toelichtende presentatie geadviseerd. Daarbij zijn telkens de risico’s afgewogen en hebben we de technische oplossingen aangegeven in lijn met de eisen, normen en de geldende wet- en regelgeving. Tevens is de impact in financiële zin in kaart gebracht. Optimale transparantie, dus. Vervolgens heeft de klant de keuzes gemaakt, waarna wij voor een uitstekende uitvoering hebben gezorgd.”