Iedereen die woont of werkt in ’t Gooi moet volgens de provincie Noord-Holland snel en filevrij kunnen reizen tussen Huizen en Hilversum. Het ontbreekt de gemeente Huizen echter aan een NS Station. Een groot gemis, zeker met het oog op de groeiende behoefte aan passend openbaar vervoer. Reden om te investeren in de aanleg van een HOV-busverbinding tussen beide plaatsen in ’t Gooi, waarvan ook Blaricum, Laren en Eemnes profiteren.
De aanleg van de HOV-busverbinding is opgeknipt in een aantal deeltracés. BAM Infra Nederland is verantwoordelijk voor het Hilversumse deel, deeltracé Laren – Hilversum. “Het is direct ook het meest uitdagende”, zegt projectmanager Ruben Favié. “Het tracé begint met een eigen afrit op de A27, kruist vervolgens het spoor via een nieuwe fly-over, duikt onder een nieuwe natuurbrug door bij Anna’s Hoeve en loopt vervolgens in Hilversum parallel aan het spoor over een dubbellaagse onderdoorgang tot aan het NS Station. In totaal een traject van zo’n 3,5 kilometer met een aantal uitdagende kunstwerken. Vooral de dubbellaagse spoorwegonderdoorgang in de Oosterengweg in Hilversum is uniek en niet eerder vertoond in Nederland.”
BAM is in maart 2020 voortvarend van start gegaan met de uitvoering van het Hilversumse deeltracé. Favié: “Het is voor ons een project van uitersten. De natuurbrug en fly-over zijn in een natuurgebied gebouwd, terwijl we de onderdoorgang bouwen midden in de bebouwde omgeving, letterlijk in de voortuin van omwonenden. Dat heeft uiteraard een heel andere dynamiek.” De twee kunstwerken in het natuurgebied zijn reeds gebouwd. “De locatie en het feit dat we te maken hadden met een aardkundig monument in de ondergrond, heeft min of meer de bouwmethodiek bepaald. Er mocht niet te diep ontgraven worden vanwege lagen met een historische waarde. We hebben zelfs het ontwerp nog enigszins moeten aanpassen. Beide kunstwerken rusten bij de landhoofden op een gewapende grondconstructie waarop prefab betonliggers zijn aangebracht. De bouw van de kunstwerken is dan ook heel snel gegaan en zeer voorspoedig verlopen.”
De spoorwegonderdoorgang is momenteel nog in aanbouw. “Het gaat hier om een onderdoorgang met twee lagen vanwege de beperkte breedte van het ‘perceel’ met aan weerszijden woningen op staal gefundeerd. De onderdoorgang vervangt een overweg met slagbomen en zal de doorstroming in centrum van Hilversum aanzienlijk verbeteren. De onderste laag is voor auto’s, de bovenste laag voor fietsers en voetgangers. De bus rijdt straks over de onderdoorgang heen, parallel aan het spoor. Het maken van zo’n diepe bouwkuip pal naast een op staal gefundeerde bebouwing is best spannend”, erkent Favié. “Het vraagt om uiterste zorgvuldigheid. Dat is ook de reden dat we met CSM-wanden werken, een trillingsvrije techniek met minimale kans op vervorming voor de belendende bebouwing. En dat is ook gebleken, want na het ontgraven en droogpompen van de bouwkuipen waren er nauwelijks vervormingen zichtbaar.”
De onderdoorgang is in totaal 400 meter lang, waarvan 250 meter gesloten, 10 meter breed en op het diepste punt 10 meter diep. Om het kunstwerk te kunnen realiseren, is de Oosterengweg over een lengte van 700 meter afgesloten. Voor snelverkeer is een omleidingsroute ingesteld, terwijl voetgangers via een veilige oversteekplaats de bouwput kunnen kruisen. Hulpdiensten en fietsers maken gebruik van een tijdelijke overweg 200 meter verderop. Volgens planning wordt de spoorwegonderdoorgang in augustus 2022 opengesteld voor verkeer.”
Meldingen