Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Vakmanschap viert hoogtij N522 Vervanging brug Ouderkerk
Vorig jaar is de toerit naar de eerste brug al grotendeels voorbereid door KWS Infra. Het verkeer rijdt nu al voor een deel over het nieuwe baanlichaam.

Vakmanschap viert hoogtij N522 Vervanging brug Ouderkerk

Het verkeer op de N522 in Ouderkerk aan de Amstel kruist de Amstel over de brug Ouderkerk. De brug stamt uit 1936 en is technisch en verkeerskundig gezien aan vervanging toe. De brug wordt vervangen door twee nieuwe exemplaren om zowel de verkeersveiligheid als de doorstroming op de N522 te verbeteren. Combinatie Brug Ouderkerk staat in voor deze ingrijpende vervangingsoperatie waar aloud vakmanschap hoogtij viert.

Ouderkerk ad Amstel 5 2 22 11 bewerkt
Vakmanschap viert hoogtij hier bij de realisatie van de twee nieuwe basculebruggen.

De huidige brug in Ouderkerk aan de Amstel is een ontzettend druk punt met veel verkeer, voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. “Er zijn in het dorp maar weinig alternatieven om de Amstel te kruisen”, weet Sander Lodder, vestigingsdirecteur bij Van Hattum en Blankevoort Regio Noord, binnen de combinatie verantwoordelijk voor het betonwerk van de brug. “Behalve dat de brug uit 1936 technisch en verkeerskundig aan vervanging toe is, is de provincie Noord-Holland er ook alles aangelegen om de verkeersveiligheid te verbeteren. In de nieuwe situatie gaan we van twee rijstroken naar drie rijkstroken én een vrijliggend fiets- en voetpad.”

D72 3546
In de nieuwe situatie gaan we van twee rijstroken naar drie rijkstroken én een vrijliggend fiets- en voetpad.

Slim concept

Uitgangspunt bij de bouw van de nieuwe basculebrug vormt een minimale hinder voor het wegverkeer en de scheepvaart. “Als combinatie hebben we een slim concept bedacht waarbij de basculekelder op de oever wordt voorgebouwd en vervolgens ingeschoven. Op die manier hoeven we geen bouwkuip te realiseren in het water met een langdurige stremming van dien en blijft ook de kraaninzet beperkt”, zo legt Lodder uit. “De basculekelder van de eerste brug is overigens afgelopen zomer al succesvol verplaatst via de schuifbanen van Ct deBoer naar zijn definitieve positie in de Amstel. Groot voordeel van deze methode, is dat we diverse werkzaamheden parallel kunnen plannen. Bovendien is het bouwen van een kelder op de oever natuurlijk net wat prettiger dan grotendeels onder water. Neemt niet weg dat het inschuiven ervan dan weer wel de nodige voorbereiding en expertise vergt, maar dat is wel aan Ct deBoer toevertrouwd.” 

Ouderkerk ad Amstel 5 2 22 5 bewerkt
Uitgangspunt bij de bouw van de nieuwe basculebrug vormt een minimale hinder voor het wegverkeer en de scheepvaart.

Twee fasen

De hele vervangingsoperatie van de oude brug uit 1936 bestaat feitelijk uit twee fasen. “In fase 1 wordt de eerste brug gebouwd en in gebruik genomen, terwijl in fase 2 de bestaande brug wordt gesloopt en op diezelfde locatie een nieuw exemplaar wordt gebouwd”, zegt Lodder. “Beide bruggen worden hydraulisch aangedreven, waarvoor Hollandia Infra de bewegende stalen onderdelen verzorgt en Vialis de besturing. Vorig jaar is de toerit naar de eerste brug al grotendeels voorbereid door KWS Infra. Het verkeer rijdt nu al voor een deel over het nieuwe baanlichaam. Dat maakt dat de ingebruikname van de eerste brug straks soepel kan verlopen. Wel hebben we wat vertraging opgelopen door een incident. Om die reden wordt de noordelijke brug rond de zomer van dit jaar in gebruik genomen, nadat alle systemen uiteraard uitvoerig zijn getest. Fase 2 gaat direct aansluitend van start. Daarbij volgen we een vergelijkbare werkwijze, waarbij de basculekelder eveneens op de oever wordt gebouwd en nadien ingeschoven.”

“De vervangingsopgave is technisch een behoorlijk complexe operatie, vooral om alle facetten in ontwerp en uitvoering nauwkeurig op elkaar af te stemmen”, resumeert Lodder. “We hebben onze uitvoerings- en ontwerpkennis gebundeld om met slimme oplossingen te komen, zodat we zo efficiënt mogelijk kunnen bouwen op het water. Als één van de weinige infra-aannemers in Nederland hebben we nog veel eigen voormannen en timmermannen in dienst. Die kennis en ervaring is zeker bij een dergelijk technisch project goud waard. Geen ‘betonwerk’ is hetzelfde. Bovendien komt er ook nog veel metselwerk aan te pas. Vakmanschap viert hoogtij hier bij de realisatie van de twee nieuwe basculebruggen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten