Met de komst van de langzame verkeersbrug is er een verbinding gemaakt tussen de Nieuwe Vesting en de Smitsvest-Boerenverdriet in Bergen op Zoom. De moderne en onderhoudsvrije brug naar ontwerp van Bureau wUrck en gerealiseerd door Hillebrand, een onderdeel van het bedrijf ASK Romein, is 21 meter lang en 38 ton zwaar.
Een brug met een verhaal
De vormgeving is geïnspireerd op de constructies van oude turfboten die vroeger over ‘De Zoom’ voeren, met hun kenmerkende ribben en ronde vormen. De keuze voor cortenstaal is niet alleen gemaakt op basis van duurzaamheid – cortenstaal is immers 100% recyclebaar en onderhoudsvrij – maar ook vanwege de kleur. Na oxidatie heeft de brug de kleur van meekrap, een plant die tot in de jaren 1860 veel geteeld werd in deze omgeving. Een leuk detail is de geïntegreerde ledverlichting die is aangebracht in de constructie en achter de naam ‘Smitsvestbrug’, waardoor de brug er niet alleen overdag maar ook in donker bijzonder mooi uitziet.
Het transport van de brug, eerst over het water vanaf de Hillebrand-locatie en het laatste stuk over de weg. Doordat de brug pre-fab is gemaakt, kon deze in zijn geheel relatief snel geplaatst worden waardoor de overlast op de locatie zelf zeer beperkt is geweest. (Beeld: Dimitri Janssens Fotografie)
Onderhoudsvrij door weervast cortenstaal
Vanwege de eisen aan het onderhoud en levensduur van het object is er, in overleg met de architect, gekozen voor cortenstaal. Ook de specifieke materiaaleigenschappen speelden mee: door oxidatie kleurt de brug licht oranje en wordt daarna steeds iets donkerder. Over twee jaar stopt het oxidatieproces en is er een natuurlijke roestbeschermingslaag ontstaan. De brug maakt zo zijn eigen coating en is onderhoudsvrij en daarmee duurzaam.
De brug vormt de poort naar de Nieuwe Vesting en gaat van ‘overdekt’ naar open. Halverwege de brug is er een zone waar de mensen op kunnen leunen om van het mooie uitzicht te genieten.
Integraal samenwerken in een bouwteam
Harm Wattel, commercieel manager bij Hillebrand, verduidelijkt wat dit project zo bijzonder maakt. “Door een integrale samenwerking tussen gemeente, architect en aannemer, zijn we tot een optimaal ontwerp gekomen, waarbij de nodige aandacht besteed werd aan de architectuurvisie maar waarbij ook kritisch gekeken werd naar de technische aspecten en het uitdagende budget. Door die zaken in het voortraject te bundelen en over elkaars vakgebieden heen mee te denken, werden er al veel uitdagingen voor aanvang getackeld.” Wattel vervolgt: “Het vroeg om een gezonde teamgeest en heel wat engagement van alle partijen om die bouwteamsamenwerking aan te gaan, maar dit resulteerde wel in een lagere totaalkost. Het maakt me dan ook bijzonder trots dat we juist op deze wijze, door respect te hebben voor elkaars belangen, zoiets moois hebben kunnen realiseren!”
Het inhijsen van de Smitsvestbrug in zijn geheel, door Hillebrand. (Beeld: Dimitri Janssens Fotografie)
Korte doorlooptijd en weinig overlast
“De brug werd door Hillebrand in een extreem korte doorlooptijd gerealiseerd en daar is het bedrijf in geslaagd door de werkzaamheden te spreiden over twee verschillende vestigingen. Het dek is gemaakt bij Hillebrand in Vlissingen en de meer dan 50 gebogen lamellen, die de brug de vorm van een omgekeerde turfboot geven, zijn in Middelburg gefabriceerd. Dit was niet alleen een groot voordeel voor de klant maar ook voor ASK Romein zelf een fijne onderlinge samenwerking tussen twee van haar zeven vestigingen.
Zowel in de constructie van de brug als bij de naam in het portaal (uitgesneden in cortenstaal) is ledverlichting verwerkt. De brug heeft daardoor niet alleen overdag maar ook in het donker een bijzondere uitstraling. (Beeld: Dimitri Janssens Fotografie)
Bijkomend voordeel van onze locaties aan het water is dat de brug over het water getransporteerd kon worden, daarna het laatste stukje over de weg en vervolgens in één geheel ingehesen werd. Hierdoor is de overlast op de locatie zelf zeer beperkt geweest.” Wattel concludeert: “Een uniek object, prachtige architectuur maar het bijzondere is dat het tot stand is gekomen door een bouwteamsamenwerking.”