Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Overkluizing A12-Utrechtsebaan: groene toegangspoort tot Den Haag
Bovenaanzicht van de eindsituatie. In het najaar van 2020 worden de bomen en planten geplant, zodat de overkluizing groen wordt.

Overkluizing A12-Utrechtsebaan: groene toegangspoort tot Den Haag

Met het creëren van negen stadsentrees formuleert de Gemeente Den Haag de ambitie om inwoners en bezoekers een welkom gevoel te geven in de buitenruimte van de residentie.

Eén van die stadsentrees betreft de A12-Utrechtsebaan, een toegangsweg die als ‘Groene Entree’ niet alleen de automobilist, maar ook de fietser en wandelaar centraal stelt. In dat kader werd ter hoogte van het Malieveld onlangs een overkluizing opgeleverd die de groengebieden de Koekamp en het Haagse Bos beter met elkaar verbindt. Aannemingsbedrijf Gebr. Schouls uit Leiden realiseerde het strak en slank vormgegeven kunstwerk waarop, omgeven door forse begroeiing, een fietspad en voetpad werden aangelegd.

Foto 5 Schouls
Productie van dubbelgekromd randelement bij Waco.

Gebr. Schouls heeft het D&C-contract gegund gekregen op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving op basis van beste prijs-kwaliteitverhouding, waarbij de maximale score werd behaald op het onderdeel Bouwfasering/minimalisering hinder. Ondanks barre weersomstandigheden en de coronaperikelen wist het bedrijf de aanleg van de overkluizing binnen een tijdsbestek van slechts vijf maanden met succes af te ronden. Gezien het diverse karakter en de omvang van de werkzaamheden kan dat gerust als een huzarenstukje worden betiteld, zo is ook projectleider Leen van Belen van mening. “Het project bracht vooral qua planning de nodige uitdagingen met zich mee. De overkluizing is in de maanden februari en maart gemaakt. De inrichting, het aanbrengen van de verharding en de afwerking van het kunstwerk vonden plaats in april tot en met juni. Was de ontwerp- en productiefase al krap, met het nieuwe flora- en faunaseizoen in aantocht was het tevens zaak om alle nachtelijke werkzaamheden vóór april af te ronden. Daar komt nog bij dat alle werken op of boven de Utrechtsebaan in verband met het verkeer in het weekend uitgevoerd moesten worden. Uiteindelijk zijn we er in geslaagd om in de acht weekenden waarin de Utrechtsebaan was afgesloten, de overkluizing te maken.”

Oog voor groen

Het kunstwerk sluit naadloos aan op het omliggende maaiveld naast de tunnelbak. De oversteek bij de Malietoren over de Utrechtsebaan is ongeveer 25 meter breder gemaakt ten opzichte van het bestaande viaduct.

Tegelijk is het uit prefab betonelementen samengestelde bouwwerk ruim voorzien van bomen en struiken, waardoor de overkluizing voor fietsers en wandelaars als één natuurlijk geheel wordt ervaren. “Het kunstwerk, gelegen op een drukke zichtlocatie, is gebouwd en gefundeerd op de bestaande constructie van de Utrechtsebaan”, vervolgt Van Belen. Tegelijk is volop rekening gehouden met bestaande groenvoorzieningen én toekomstige ontwikkelingen. “Voorafgaand aan de werkzaamheden hebben we de aanwezige grotere boompartijen verplant en is het dek van de overkluizing gedimensioneerd op de toekomstige verkeersbelasting. Dat maakte het verbinden van de dekelementen onderling en met het middensteunpunt complex, aangezien deze in het werk aan elkaar gestort moesten worden.” 

Een ander door Gebr. Schouls geleverd hoogstandje betrof het plaatsen van het laatste deel van de overkluizing. Vanwege de afmetingen en vorm was het niet mogelijk om deze ‘sluitsteen’ als één geheel naar de projectlocatie te transporteren. Vandaar dat het laatste deel is gesplitst in twee afzonderlijke prefab delen die op de bouwlocatie op een stalen frame aan elkaar zijn gestort. Vervolgens is het kolossale geheel met een
700-tons kraan vanaf de Utrechtsebaan op zijn plek gehesen.

Foto 2 Schouls
Bovenaanzicht van de overkluizing in aanbouw. Links de samenstelling van de randelementen.

Allround specialist

Sinds 1930 is Gebr. Schouls uit Leiden uitgegroeid tot een middelgrote aannemer binnen de beton-, weg- en waterbouw. Met behulp van vakbekwame medewerkers en modern materieel realiseert het bedrijf projecten in diverse disciplines. Gebr. Schouls voert de projecten uit op basis van het klassieke RAW-bestek, op basis van Design & Construct (met of zonder de Systems Engineering systematiek) en in bouwteam. Hierdoor is deze allround bouwspecialist in staat om opdrachten vanaf de ontwerpfase tot en met de ingebruikame van het object te realiseren.

Bijzondere prefab elementen

De prefab betonnen elementen voor de overkluizing zijn geleverd door Waco uit Bergen op Zoom. Waco staat voor constructieve en architectonisch verantwoorde producten die met behulp van geavanceerde technieken worden ontwikkeld, ontworpen en vervaardigd. Een aanpak die de werkzaamheden op de bouwplaats tot een minimum beperkt. 

“De voor het project Overkluizing A12-Utrechtsebaan geleverde prefab elementen zijn in meerdere opzichten bijzonder te noemen”, zegt Van Belen. “Allereerst kenmerken ze zich door de minimale toleranties op de grote hoeveelheid wapening die uit de elementen komt en in het werk op elkaar moet aansluiten. Daarnaast onderscheiden ze zich door een dubbelgekromde vorm aan de rand van de overkluizing. In het horizontale vlak hebben ze een ronding, in het verticale vlak een toog.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten