URETEK vormt een ietwat vreemde eend in de wereld van funderingstechnieken. Ze injecteren een sterk expanderend materiaal in de ondergrond waarmee ze uiterst nauwkeurig een bouwkundige constructie kunnen liften. URETEK is sinds 1992 grondlegger van deze techniek in Nederland en met recht de expert op dit gebied. Ook in de infra wordt veelvuldig gebruik gemaakt van deze bewezen effectieve methodiek voor het liften van onder meer stootplaten onder kunstwerken of het waterpas leggen van betonplaten bij busbanen en spoorwegovergangen. Maar de expansiehars biedt nog veel meer mogelijkheden…
URETEK is een wereldwijde organisatie. “De methode komt van origine uit Finland, maar wij hebben de injectietechniek door de jaren heen verder doorontwikkeld en afgestemd op de lokale ondergrond”, zegt Robbert Melis, manager verkoop/technisch adviseur bij URETEK Benelux. “De basis vormt een 2-componenteninjectiehars met een behoorlijke uitzettingscoëfficiënt. Hiermee kunnen we de ondergrond op spanning zetten en het grondpakket verdichten. We blijven net zo lang injecteren totdat de ondergrond dusdanig draagkrachtig is dat eventuele zettingen een halt toe worden geroepen of totdat een bouwkundig object op het gewenste niveau is gelift. En dat kan millimeternauwkeurig in ondergronden van zand, leem of klei.”
We zijn weliswaar binnen de funderingswereld absoluut een nichespeler, maar de injectietechniek heeft een heel breed toepassingsbereik, zegt Robbert. “We doen gemiddeld zo’n 350 projecten per jaar, variërend van het liften van een verzakte woningvloer tot aan het ondervullen van vloervelden op Schiphol waar vliegtuigen overheen rijden. Ook Rijkswaterstaat en ProRail weten ons te vinden zodra er problemen zijn met verzakte stootplaten bij kunstwerken of spoorwegovergangen die scheefliggen. Zo hebben we vrij recentelijk de stootplaten bij de flyover op Knooppunt De Hogt ondervuld en gelift. Er was hier sprake van uitspoeling vanwege een lekkage aan een riolering. We werden ’s ochtends gebeld en in de middag stonden we al daar en om de enorme holle ruimte onder de stootplaten op te vullen met onze expansiehars. Zo snel kan het gaan. Een vergelijkbaar probleem met uitspoeling speelde onlangs op de A2 bij Boxtel, waardoor één rijbaan zelfs afgesloten moest worden. We hebben vervolgens het grondpakket op spanning gezet, waarna de rijbaan direct weer in gebruik genomen kon worden. Ook dat is het voordeel van onze techniek.”
Om die reden is URETEK vaak ook de aangewezen partij voor het liften van beton- of harmelenplaten bij spoorwegovergangen. “Het is bijna een dagtaak”, zegt Robbert. “Recent hebben we vóór het Centraal Station in Amsterdam de raildraagplaten van de trambaan gelift en voor de gemeente Enschede hebben we de busbaan genivelleerd. De omgeving ondervond geluidsoverlast door ongelijke dilataties tussen de platen. Sinds onze injectiewerkzaamheden worden daarnaast de trillingen als minder hinderlijk ervaren, maar mogelijk komen we nog een keer terug om een aanvullend trillingsscherm te injecteren. Er rijden namelijk steeds meer elektrische bussen, en die zijn zwaarder, en veroorzaken meer trillingen. Zo zie je maar dat er heel veel mogelijk is met onze injectietechnieken.” Robbert verklapt alvast dat de R&D-afdeling druk bezig is met een nieuwe ontwikkeling voor het spoor. Maar ook voor de V&R-opgave en de algehele opgave met betrekking tot bodemdaling in Nederland leent de expansietechniek van URETEK zich uitstekend.
Meldingen