De infrasector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van de grond-, weg- en waterbouw. En we stellen ze graag uitgebreid aan je voor. In elke editie van GWW-Bouwmat laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. In deze editie geven we het woord aan Francis Zoet, medeoprichter en operationeel directeur van The Great Bubble Barrier.
Francis is een gepassioneerde zeilster met een diepe liefde voor water. “Als persoon en in mijn werk ben ik altijd op zoek naar slimme oplossingen voor complexe problemen. Het is fantastisch dat ik deze twee passies in mijn werk bij The Great Bubble Barrier kan combineren.” Francis heeft een Master of Science in Sustainable Development, gespecialiseerd in Energie en Materialen. “Deze opleiding heeft me een solide basis gegeven in duurzame ontwikkeling, projectmanagement en de circulaire economie.” Voordat ze The Great Bubble Barrier oprichtte, werkte ze als duurzaamheidsconsultant. “Daar heb ik veel kennis opgedaan over de circulaire economie en duurzaam beleid. Deze ervaring was essentieel voor het ontwikkelen van onze visie en strategie.”
Francis is The Great Bubble Barrier gestart met medeoprichters Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer. “Als vrienden maakten we vaak zeiltochten, en tijdens deze tripjes zagen we veel plastic in het water, wat ons inspireerde om een oplossing te vinden. En dan vooral een oplossing die scheepsverkeer en vismigratie niet zou hinderen. Het idee voor de Bubble Barrier ontstond toen we naar de belletjes in een drankje keken. Na wat onderzoek, waren we verrast dat dit concept om plastic afval op te ruimen nog niet bestond. We ontwikkelden een prototype en wonnen verschillende prijzen bij duurzaamheidswedstrijden, zoals de Plastic Free Rivers Mackaton en de Green Challenge van de Postcode Loterij, wat ons hielp om onze eerste grootschalige pilot in de IJssel te realiseren met Rijkswaterstaat. Na contact met de Duitse ingenieur Philip Ehrhorn, die aan een soortgelijk idee werkte, besloten we in 2017 The Great Bubble Barrier officieel op te richten.”
Als COO is Francis sinds de oprichting verantwoordelijk voor het toezicht op de financiën, strategie en operationele processen. “Momenteel richt ik me vooral op het soepel laten verlopen van de implementatie van Bubble Barriers en de efficiënte inzet van onze technologie.” En dat gebeurt in een sector waar voornamelijk mannen werkzaam zijn. “Binnen ons bedrijf is het echter van begin af aan heel gelijk verdeeld. Ook met het aannemen van nieuw talent zetten we in op gelijke kansen, ongeacht bijvoorbeeld gender. Wat voor ons binnen deze sector belangrijk is, is dat we op onze technologie en kunde voortbouwen en continu kritisch blijven verbeteren. Een wetenschappelijke aanpak ligt aan de basis van al onze processen, en we streven daarnaast naar een zo duurzaam mogelijke groei van ons bedrijf. We denken actief na over ethische bedrijfsvoering, en hebben bijvoorbeeld onze missie verankerd in onze statuten. Zo gaan we alleen in zee met impact investeerders, om te kunnen blijven werken aan de missie waar we ooit mee begonnen zijn: schonere rivieren.”
Ons werk is dan ook heel divers en dynamisch, zegt ze. “Aan de ene kant werken we met lange bureaucratische processen en vergunningen, omdat we voornamelijk met overheden en waterschappen samenwerken. Aan de andere kant is het erg dynamisch, omdat we in een beginnend domein werken: er is nog weinig beleid dat verplicht om plastic uit rivieren te halen. We moeten ons dus overal laten horen om dit op de kaart te zetten, ook al zijn er nog geen gebaande paden. Het verbindt ons ook met veel mensen die dezelfde missie hebben voor schone rivieren en oceanen, en dat is bijzonder. We hebben bewezen effectief plastic te kunnen vangen, en streven ernaar om wereldwijd een verschil te maken.”