Wordt er niet te diep gegraven? Ligt het stortsteen op de juiste hoogte? Om te checken of het werk conform werkmodel uitgevoerd wordt, verzorgen de landmeters van IGL de maatvoering in de vakken Midden en Zuid van het Julianakanaal. Zij zijn de oren en ogen van de werkvoorbereider en de machinisten. IGL Richard Roufs, Projectleider IGL, vertelt hoe zij te werk gaan.
“Met twee man zijn wij dagelijks verantwoordelijk voor de maatvoering”, legt Richard uit. “Wij lopen ter plekke in het Julianakanaal en controleren het werk. Iedere machine beschikt over een GPS-machinebesturing zodat de machinist precies weet hoe diep, hoe ver en hoeveel hij moet graven of juist materiaal moet storten. Ook onze landmeter heeft dit 3D-ontwerpmodel. Hij loopt rond met een GPS-ontvanger, zodoende bepaalt hij de x-, y- en z-coördinatoren en kan hij ter controle een inmeting verzorgen.” IGL is een landmeetkundig en hydrografisch ingenieursbureau met drie vestigingen: in Nieuwegein, Herten en Vlissingen. Ze zijn ‘meesters in meten’ en hebben diverse vakgebieden, waaronder geodesie, hydrografie en technisch meten. Ze verzorgen bijvoorbeeld de maatvoering binnen de woningbouw, utiliteitsbouw en wegenbouw. Ook doen ze drone-metingen. De projecten en opdrachtgevers zijn divers, van ProRail, Kadaster en Rijkswaterstaat tot gemeenten, aannemers en bouwbedrijven.
De verruiming van het Julianakanaal bestaat uit vier fasen: ontgraven, aanleg van de bentonietmatten, storten van grind en aanbrengen van stortsteen. In al deze fases controleren de IGL landmeters of het werk conform werkmodel wordt uitgevoerd. Komt de machinist tijdens het werk iets onverwachts tegen, bijvoorbeeld afval of puin? Dan meet de maatvoerder van IGL dit direct in en geeft het door aan de werkvoorbereider die vervolgens actie kan ondernemen.
De landmeters van IGL zijn ook de ogen en oren op een project. “Onze landmeters zijn de schakel tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ en werken in een team met de machinisten en de betreffende uitvoerder. Communicatie is hierbij heel belangrijk. Het zorgt voor een hele goede samenwerking waardoor het werk voorspoedig verloopt.”
Veiligheid is een belangrijk issue. Naast de standaardeisen als een VCA-diploma en de persoonlijke beschermingsmiddelen, hebben onze landmeters ook een verplichte e-learning veiligheidscursus over de huisregels gevolgd en wekelijks staat veiligheid op de werkagenda. Samen bespreken we de voortgang en mogelijke veiligheidsissues.
De maatvoering an sich is niet anders dan op veel andere projecten. Wat het Julianakanaal voor Richard en zijn mensen toch anders maakt, is de tijdsdruk en omvang. “Het is een heel logistiek proces om alle werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen, zodat er geen vertraging ontstaat. Dat is een hele kunst. Vanuit onze vestiging in Herten is het Julianakanaal om de hoek. Mooi dat we op eigen Limburgse grond een steentje mogen bijdragen aan dit mooie project.”