Soms komen duurzaam getinte ambities en innovatiekracht op een mooie manier samen. Neem nu Provincie Utrecht, die vorig jaar aangaf om rondom wegwerkzaamheden in de provincie graag nieuwe stappen vooruit te zetten op het duurzaamheidsfront. Zeker als het gaat om de reductie van de CO2-uitstoot. Het vanuit Leerdam opererende Track Line zag de kans om hieraan een steentje bij te dragen. Dat gebeurde door de wens van de provincie te vertalen naar de ontwikkeling van een wereldwijd unieke innovatie: een elektrische ketel waarmee het aanbrengen van de wegmarkeringen binnen de provinciegrenzen een stuk milieuvriendelijker verloopt. De vinding verdient het dan ook ten volle om op bredere schaal te worden ingezet. Nationaal en internationaal.
De door Track Line binnen de eigen bedrijfsmuren ontwikkelde elektrische ketel maakt alles anders. Schoner en stiller vooral. “Het materiaal dat voor wegmarkeringen wordt gebruikt, is meestal thermoplast”, vertelt Jan-Reint Vink, bedrijfsleider bij Track Line. “Dit dient voor gebruik tot ruim 180 graden Celsius verwarmd te worden. Voorheen gebeurde dat altijd met behulp van gas- of dieselgestookte branders.” Vanaf oktober 2023 is dat allemaal geschiedenis. Voortaan maakt Track Line gebruik van een volledig elektrische ketel. En dat levert de nodige winstpunten op. Allereerst wordt uitstoot bespaard ten opzichte van een ketel die met fossiele brandstoffen wordt gestookt. Verder wordt de benodigde stroom deels opgewekt door zonnepanelen op het dak van de vrachtwagen. En wat ook mooi is: het aanbrengen van de markeringen verloopt een stuk geruislozer dan vroeger. “Op 17 oktober 2023 hadden we de primeur”, blikt Jan-Reint met gepaste trots terug. “Toen is de ketel voor de eerste keer ingezet bij het aanbrengen van wegmarkeringen op de N238 in Huis ter Heide.”
Bij Track Line zijn ze altijd bezig met innovatie. Een antwoord op de plannen van de provincie om bij aanbestedingen in te zetten op meer duurzaamheid, liet dan ook niet lang op zich wachten. “Het duurzaamheidsprincipe van de provincie bracht ons op het idee om het materiaal dat we inzetten voor onze wegmarkeringen elektrisch te verwarmen”, vervolgt Jan-Reint. “Daarmee stelden we onszelf echter wel voor een grote uitdaging. Want een dergelijke ketel aanschaffen, dat lukte niet. Simpelweg omdat die niet bestond. Er zijn weliswaar ketels die je voor een deel elektrisch kunt bijverwarmen, maar je blijft afhankelijk van gas of diesel als primaire brandstof. Vandaar dat we uiteindelijk hebben besloten om zélf een volledig elektrische ketel te gaan ontwikkelen.”
Het werd een intensief, spannend en complex proces. Want ze hebben bij Track Line dan wel verstand van wegmarkeringen, het kleine mkb-bedrijf staat allerminst te boek als ketelbouwer. De aanwezigheid van monteurs die in dienst van Track Line het machinepark van het bedrijf onderhouden, bood uitkomst. “Zij waren volop bereid om mee te denken en mee te werken aan de ontwikkeling van de ketel. Er komt hen dan ook veel eer toe”, aldus Jan-Reint. “Dat alles heeft ongeveer een half jaar in beslag genomen. Toen hadden we een werkend product. Maar daarmee waren we er nog niet. De ketel moest ook nog in onze vrachtauto ingepast worden. Daarnaast dienden er zonnepanelen op het dak te worden aangebracht en moest de wagen voorzien worden van zeer zware accu’s voor de energieopslag. Daarbij zijn we perfect geholpen door de leverancier van de laadbak. Uiteindelijk hebben we samen de klus weten te klaren.”
Inmiddels zet Track Line de met e-ketel uitgeruste vrachtauto niet alleen in voor de provincie Utrecht, maar ook voor andere klanten. Door het gehele land. De ketel wordt ’s nachts via het stroomnet voorverwarmd. Gaan de wegmarkeerders van Track Line de volgende dag op weg, dan wordt er overgeschakeld naar de batterij in de auto. Deze houdt de ketel gedurende de werkzaamheden op temperatuur, samen met een viertal zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd. “Deze leveren momenteel al zo’n 10 tot 15 procent van de totaal benodigde energie”, legt Jan-Reint uit. “In de toekomst wordt dat mogelijk méér. Daartoe onderzoeken we de mogelijkheid om het ontluchtingsluik te verplaatsen. Dat levert plek op voor nog eens twee zonnepanelen.” Gevraagd naar de plannen voor een vervolg, heeft Jan-Reint tot slot goed nieuws. “Ook onze overige vrachtwagens zullen we stapsgewijs voorzien van een elektrisch verwarmde ketel. We blíjven inzetten op een zo milieuvriendelijk werkproces.”
Ervaren markeringsspecialist
Sinds 2001 is Track Line gespecialiseerd in het aanbrengen van markeringen en coatings met de meest uiteenlopende materialen. Aanvullend verricht het milieubewuste bedrijf zichtbaarheidsmetingen van wegmarkeringen en vervaardigt het mallen en sjabloonontwerpen. Met dat alles bedient Track Line gemeentes, sport- en spelverenigingen, vliegvelden, racecircuits, bedrijven en fabrieken op maat.