In april van dit jaar werd in de Limburgse gemeente Landgraaf een begin gemaakt met de herinrichting van de Hoogstraat. Deze drukke verkeersader wordt dagelijks door gemiddeld 18.000 voertuigen gepasseerd. Daarnaast maakt een groot aantal fietsers en voetgangers gebruik van de weg. Door de uitvoering van diverse bovengrondse werkzaamheden zorgt Mourik Infra voor een aanzienlijke verbetering van de verkeersveiligheid. Tegelijk wordt ondergronds de bestaande wateroverlast aangepakt, een probleem waarmee meerdere gemeenten in de regio te kampen hebben…
Het momenteel nog in uitvoering zijnde project aan de Landgraafse Hoogstraat is een schoolvoorbeeld van een hechte samenwerking tussen gemeente, aannemer en inwoners. De herinrichting van het gebied heeft ook nog eens een tweeledig doel. “Eén daarvan is het op een hoger peil tillen van de verkeersveiligheid”, zo vertelt Peter Suppers, projectleider namens Mourik Infra – locatie Echt. “De afgelopen jaren is de drukte in Landgraaf flink toegenomen. Vooral de aanwezigheid van een scholencomplex en sportcentrum zorgen ervoor dat deze route veelvuldig wordt gebruikt. Met de herinrichting worden de fietspaden fysiek gescheiden van het autoverkeer. Verder leggen we trottoirs aan en worden bij verschillende oversteekplaatsen extra maatregelen doorgevoerd. Last but not least voorzien we de weg van een nieuwe verharding.”
Gemeente Landgraaf en de omliggende gemeenten hebben in toenemende mate te kampen met wateroverlast. De door Mourik Infra uitgevoerde werkzaamheden zullen deze overlast sterk verminderen. “De fikse regenval zorgt steeds vaker voor overbelasting van het rioleringsstelsel”, vervolgt Peter. “Daardoor kwam de Hoogstraat op het laagste punt nogal eens onder water te staan.” Mourik zou Mourik niet zijn als het voor dit probleem niet een effectieve oplossing kon bedenken. Als vervolg op de eerder aangelegde extra wateropslagcapaciteit ter hoogte van zwembad ‘In de Bende’ legt het bedrijf twee nieuwe ondergrondse waterbergingen (ofwel IT-kelders) aan met een gezamenlijke capaciteit van ongeveer 1.300 kubieke meter. Het gaat hierbij om tijdelijke opslagruimtes die ervoor zorgen dat overtollig regenwater bij pieken wordt opgeslagen. Vervolgens wordt het via de wanden terug de bodem in geïnfiltreerd. Het overblijvende water wordt later via het rioolstelsel gecontroleerd afgevoerd.
Naast het dubbele doel kenmerkt het in Landgraaf uitgerolde project zich door een perfect staaltje samenwerking tussen gemeente, aannemer en burgers. “Het actief betrekken van de inwoners bij de werkzaamheden maakt dit project echt uniek”, zegt Peter. “We hebben de mensen de mogelijkheid geboden om al in de ontwerpfase mee te denken over de plannen. Dat heeft, mede door de inzet van onze omgevingsmanager, een puik stukje commitment opgeleverd, waarvan men ook in de toekomst de vruchten kan plukken. Zo dragen in combinatie met de extra waterbergingen verschillende initiatieven bij aan het houden van droge voeten als de weergoden de kraan weer eens opendraaien.”
De prestaties die in het Limburgse land worden geleverd, stemmen uitvoerder en opdrachtgever tot grote tevredenheid, zo blijkt. “Voor ons team geldt: plezier in het werk, maakt perfectie in ons werk”, aldus Peter. “Beide aspecten zijn volop aanwezig tijdens dit prachtproject, waarbij we ook een scherp oog hebben voor de belangen van de inwoners. Zo blijft de weg tijdens de werkzaamheden open voor calamiteiten, fietsers en voetgangers. Ook wordt de veiligheid van de weggebruikers en onze eigen mensen intensief bewaakt.”
Freed Janssen, wethouder namens de Gemeente Landgraaf, is al even in zijn nopjes. “Met een grotere verkeersveiligheid en minder overlast door regenval slaan we met dit project twee vliegen in één klap. We zijn erg blij met de aanpassingen”, aldus Freed, die alle ruimte ziet voor een vervolg elders in de regio. “Ook de omliggende gemeenten staan voor dezelfde uitdaging als wij: hoe houden we de voeten droog? Het is dan ook goed dat we de tijdens dit project opgedane ervaringen en kennis met hen delen.” Het startschot daarvoor klonk op 24 september jongstleden. Toen organiseerde Mourik en de Gemeente Landgraaf in samenwerking met het in infiltratievoorzieningen gespecialiseerde Trewatin een speciale netwerkbijeenkomst voor geïnteresseerde gemeenten uit de regio. Klimaatadaptatie was daarbij nadrukkelijk het centrale thema. Peter blikt terug op de meeting: “Regenbuien worden steeds frequenter en heviger. Daarom gaan de gemeenten in de regio Parkstad samen de uitdaging aan om de toenemende wateroverlast aan te pakken. Het toepassen van IT-kelders is een mogelijke oplossing om de wateroverlast te verminderen. We hebben deze bijeenkomst met de nabijgelegen gemeenten in het kader van verbinding en kennisdeling georganiseerd met als ultiem doel het stimuleren en verstevigen van de regionale samenwerking.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Mourik.