Houtrot is rondom waterbouwkundige constructies een veel voorkomend probleem. Zéker op het niveau van de lucht-waterlijn, waar dergelijke samenstellingen het meeste te verduren hebben. Waterschommelingen, stroming, drijvend afval, blootstelling aan (zout)water, inwerking van chemicaliën: het zijn slechts enkele factoren die de levensduur van het hout aanzienlijk kunnen bekorten en ervoor zorgen dat de constructie begint te rotten. Als oplossing wordt traditioneel vaak gekozen voor een volledige vervanging van de aangetaste structuren of plaatselijk kort levensduurverlengend onderhoud op en rond de waterlijn. Alternatieven die beide echter behoorlijk kostbaar en tijdrovend zijn…
Griekspoor biedt als multifunctionele speler in de civiele techniek met het in eigen huis ontwikkelde renovatiesysteem ‘De Bever’ een innovatieve en duurzame oplossing voor bovengenoemd probleem. Inmiddels staat de teller al op ruim 400 meerpalen, waarbij het systeem op verschillende locaties en binnen diverse projectkaders succesvol is toegepast. “Met ‘De Bever’ verlengen we de levensduur van meerpalen door alléén het aangetaste deel te vervangen en de bestaande structuur te behouden”, zegt Scott Griekspoor, Operationeel Directeur binnen het Nieuw-Vennepse familiebedrijf. “Dat resulteert niet alleen in een verlengde levensduur die vergelijkbaar is met een volledige vernieuwing. Het zorgt ook voor een sterk gereduceerde milieu-impact, lagere kosten en minder overlast voor de omgeving.”
De beginselen van het gepatenteerde meerpalenrenovatiesysteem heeft Griekspoor voor een groot deel opgepikt in de natuur, zo blijkt. “Bevers staan bekend om hun vaardigheid in het bouwen en herstellen van houten constructies. Tegelijk zijn het harde en efficiënte werkers. Karaktertrekken die je één-op-één terugvindt in ons bedrijf en deze vinding”, vervolgt Jop van Geffen, binnen Griekspoor verantwoordelijk voor de projectcoördinatie op de afdeling Techniek. “Duurzaamheid, efficiency en betrouwbaarheid zijn namelijk de hoofdpijlers van ‘De Bever’, dat qua principe al even slim is als eenvoudig.” In plaats van meerpalen en/of remmingwerken geheel te vernieuwen of plaatselijk met epoxyhars te herstellen, biedt het systeem de mogelijkheid om alleen het aangetaste deel te vervangen door hout, staal of kunststof en op die manier de levensduur te verlengen. “We zagen de meerpaal of het remmingwerk tot onder het rotte gedeelte, onder de waterlijn, af”, legt Jop het proces uit. “Vervolgens wordt er met behulp van de stalen klemconstructie ‘De Bever’ een vernieuwde houten, stalen of kunststof kop bovenop gemonteerd.”
In 2050 wil de overheid klimaatneutraal zijn. Tegen 2030 wordt de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met 60% verminderd. Het renovatiesysteem ‘De Bever’ helpt hierbij door de benodigde paalkoppen in de werkplaats voor te bereiden. Hierdoor zijn op locatie minder grote machines vereist en wordt in vergelijking met volledige vernieuwing maar liefst 70% CO2 per paal bespaard.
Met de ‘De Bever’ zorgt Griekspoor voor veilige vaarwegen en wegen met minimale milieubelasting. Niet alleen blijft 80% van de meerpaal intact, de nieuwe paalkop is ook nog eens gemaakt van FSC®-gecertificeerd hardhout. Gebruikmaking van kleinere machines zorgt daarnaast voor minder geluid en bevordert de biodiversiteit.
‘De Bever’ scoort hoog op de Ladder van Lansink (trede B), de nationale standaard op het gebied van afvalbeheer. Zo worden afgezaagde paalkoppen hergebruikt, bijvoorbeeld als schors voor speelondergronden. De kern van de palen, vaak nog in goede staat, worden verwerkt tot tussen- en onderklossen en overige onderdelen van een samengesteld remmingwerk.
Door gebruik te maken van kleinere machines wordt de geluids- en stankoverlast voor de omgeving beperkt. Verder blijft de bestaande meerpaal tot onder de lucht-waterlijn gehandhaafd. Daardoor is er geen kans op welvorming en wordt de flora en fauna niet verstoord.
‘De Bever’ vermindert milieuschade en verbetert de werkomstandigheden. Als gevolg van minder brandstofuitstoot en een volledige voorbereiding in de werkplaats hoeven medewerkers niet in het water te werken. Dat resulteert op de werklocatie in een efficiënte en snelle uitvoering.
Passend bij MVOI
‘De Bever’ verlengt niet alleen de levensduur van bestaande houtconstructies in de waterbouw. De techniek speelt ook een belangrijke rol rondom het bevorderen van ambitieus Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). “Ons renovatiesysteem draagt specifiek bij aan de maatschappelijke thema’s die binnen MVOI centraal staan, waaronder klimaat, milieu, circulariteit, biodiversiteit en mensgerichte initiatieven”, aldus Scott Griekspoor.