De Vries is een bedrijvengroep gedreven door vakmanschap die maximaal inzet op duurzaamheid en veiligheid. De drie entiteiten – De Vries Werkendam, De Vries Titan en De Vries Tensa – ondersteunen elkaar waar nodig en maken dankbaar gebruik van elkaars kennis en expertise. Dat vertaalt zich niet zelden in efficiënte en innovatieve oplossingen.
De Vries Werkendam realiseert vrijwel altijd in hoofdaanneming allerhande waterbouwkundige en civieltechnische constructies zoals bruggen, sluizen, kademuren, damwandconstructies, remmingwerken en afmeervoorzieningen. Daartoe vertrouwt de specialist op een eigen moderne vloot met schepen en kranen, waarvan een deel emissieloos. Afgelopen jaar werd een nieuw werkschip ‘De Ruigt’ aan de vloot toegevoegd met een hybride waterstof-elektrische aandrijving. “Het schip is in de basis helemaal elektrisch en wordt aangedreven door stage VI-generatoren die tevens geschikt zijn om te draaien op waterstof. Op het dek bevindt zich een elektrische telekraan die wordt gevoed door de batterij van het schip. Daarmee werken we volledig emissievrij”, zegt Paul Posthoorn, bedrijfsleider van De Vries Tensa.
Anders dan De Vries Werkendam opereren de twee andere divisies vrijwel altijd als specialist in onderaanneming. De Vries Titan is gespecialiseerd in het aanbrengen van verankeringen, terwijl De Vries Tensa zich toelegt op het gebied van voorspantechnieken. “We werken voor alle aannemers in Nederland en trekken soms ook gezamenlijk op”, vervolgt Paul. “Bij die projecten creëren we een maximale synergie tussen mens, materieel en resultaat.” Dat kan ook Hendrik van de Woestijne beamen, bedrijfsleider van De Vries Titan. “Zo kunnen we bijvoorbeeld efficiënt gebruikmaken van elkaars knowhow, personeel en machinepark. Vanuit De Vries Titan zijn we momenteel heel erg druk op diverse grote infraprojecten, zoals de verbreding en verdieping van de A9, waar we ankerpalen boren tegen het opdrijven van het onderwaterbeton, werken we mee aan het nieuwe station van Groningen en starten binnenkort met de grootschalige oeververvanging tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn. Hier gaan we samen met De Vries Werkendam ruim 800 ankers aanbrengen in de achtertuin van omwonenden. Een intensief project, vooral qua afstemming en planning met alle stakeholders. Daar zijn we als groep heel erg sterk in.”
Over synergie gesproken, ook De Vries Tensa is momenteel op de A9 actief. “Hier brengen we onder meer dwarsvoorspanningen aan bij een kunstwerk”, legt Paul uit en vervolgt: “We staan in Nederland voor een grote vervangings- en renovatieopgave van kunstwerken. Vanuit De Vries Tensa zijn we hierin aangelijnd voor met name het levensduurverlengend onderhoud van tuibruggen. Zo hebben we vorig jaar dergelijk onderhoud uitgevoerd aan de Molenbrug in Kampen, een bijna 200 meter lange tuibrug over de IJssel. Daarnaast kan je bij levensduurverlengend onderhoud ook denken aan het voorzien van externe voorspanning. De huidige verkeersintensiteit over een kunstwerk sluit vaak niet meer aan op de initiële berekeningen. Door middel van externe voorspanning kan je bestaande kunstwerken prima versterken. Een krachtige methode voor levensduurverlenging zonder al te veel materiaal te hoeven toevoegen. De methode is echter in Nederland relatief onbekend, maar wordt in Duitsland en Oostenrijk veelvuldig én succesvol toegepast. Daarbij maken we gebruik van de eigen systemen van Tensa International.”
En zo zet De Vries bedrijvengroep maximaal in op duurzaamheid en veiligheid. De Vries is gecertificeerd voor trede 4 op de Safety Culture Ladder en zo is De Vries Tensa onlangs nog bekroond met een Safety Award voor de veiligste onderaannemer op het project ‘Aanleg Middelseefaert’ in Leeuwarden. Iets waar De Vries bedrijvengroep enorm trots op is.