Als funderingsspecialist is De Vries Titan betrokken bij het Innovatiepartnerschap Kademuren te Amsterdam. Het bedrijf maakt ankers en ankerpalen en is inmiddels bijna 25 jaar operationeel in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Vanwege de goede relatie met Gebr. de Koning B.V. zijn zij reeds in de tenderfase betrokken geraakt bij dit project. Hierbij zijn ze als vaste onderaannemer gecontracteerd door G-Kracht.
Dit jaar is een eerste pilotproject uitgevoerd aan het Singel. De Vries Titan heeft hierbij de verankeringen verzorgd. Hendrik van de Woestijne, bedrijfsleider: “Het speerpunt van het project is de wandconstructie met geboorde palen. Dat is uniek in Nederland. Doelstelling was onder meer om de tijd, overlast en impact te beperken met innovatieve technieken, kortom het zo optimaal mogelijk uitvoeren van het project naar de omgeving toe.”
Om trillingsvrij te kunnen werken koos De Vries Titan voor het toepassen van permanente strengankers. Deze ankers zijn voorzien van voorspankabels. De ankers zijn dubbel verbuisd aangebracht. Als de boorbuizen op diepte zijn wordt de binnenbuis eruit gehaald. Het strenganker wordt in de grote buitenbuis geplaatst, waarna de buitenbuis ook kan worden getrokken. Langs het strenganker injecteert De Vries Titan grout en zo ontstaat een bundel strengen met grout in de draagkrachtige zandlaag.
Hendrik: “Het boren geschiedt volledig trillingvrij, een groot voordeel voor de omgeving. Daarbij gaan de boorbuizen door alle bestaande constructies heen en kunnen de aanwezige elementen van de bestaande kademuur achterblijven. Die techniek hebben we op de Singel ook toegepast. De bestaande constructie bestaat uit de oude, gemetselde kademuur, houten vloer en houten palen.”
De methode om met een dubbele buis te boren heeft de minste impact op de omgeving. Boren heeft altijd impact, maar deze werkwijze levert het meest gunstige resultaat en heeft de kleinste kans op zetting. En dat is in de binnenstad een belangrijk item.
De ankers zijn voorzien van een dubbele corrosiebescherming, waarmee een levensduur van tenminste 100 jaar kan worden gegarandeerd. Het ontwerp van de ankers is afgestemd op de achterliggende belending, zodat zettingen van de monumentale panden is uitgesloten.
De aanvoer van alle materialen en machines van De Vries Titan vond vanaf de bouwhub volledig elektrisch over het water plaats. Op deze wijze kon het wegennet van Amsterdam zoveel mogelijk worden ontlast.
Om vervuiling van het oppervlaktewater te voorkomen zijn speciale pompsystemen ingezet, waarmee het spoelwater en vrijkomende grout naar bakken kon worden verpompt.
De Vries Titan voerde de pilot uit met zogenaamde Stage V-machines, de modernste dieselmachines van dit moment. Hendrik: “We zijn bezig met de elektrificatie van materieel en hopen daar bij de vervolgprojecten van G-Kracht mooie stappen in te zetten.”