De bouw van de Selectieve Onttrekking bij Zeesluis IJmuiden kan niet zonder de inzet van duikers. Duikwerk is niet gevaarlijk, maar wel een methode met een risico. Mede daarom ondersteunt de duikdivisie (INDS) van Boskalis Nederland hoofdaannemer Van Hattum Blankevoort bij het optimaliseren van het ontwerp. Ook worden er onderwater drones bij inspecties toegepast, zodat de inzet van duikers tot een minimum beperkt blijft.
Sinds 1 januari 2023 valt het voormalige Boskalis Offshore Subsea Services volledig onder de paraplu van Boskalis Nederland. “Onze offshore expertise blijkt ook van grote meerwaarde in de civiele markt”, zegt Max Schellenbach, Manager Inshore & Nearshore Diving Services B.V. (INDS) bij Boskalis Nederland. “Vanzelfsprekend blijven wij onverminderd actief op zee bij de aanleg van bijvoorbeeld windmolenparken en overige renewables gerelateerde projecten, maar hebben ook een zeer sterke focus op de inlandse infrastructuur. We zijn gewend aan het werken met aannemerscombinaties en bleken ook voor de Selectieve Onttrekking de beste papieren te hebben.”
Boskalis INDS heeft in het voortraject volop meegedacht om de inzet van duikers tot een minimum te beperken. “Wij assisteren bij de Selectieve Onttrekking Van Hattum en Blankevoort bij alle civiele taken onder de waterspiegel”, verduidelijkt Max. “Zo zijn we betrokken bij de bouw van landhoofd Noord en Zuid op 33 meter waterdiepte. Daarnaast hebben we het realiseren van de bouwkuipen en de montage van beide pijlers (Noord en Zuid) begeleid. Tot onze taken behoorden onder meer het installeren van de vijzels en het afbranden/snijden van buispalen en combiwanden om vervolgens de pijlers op de centimeternauwkeurig te positioneren. Best een uitdagende klus op grote diepte en met zeer geringe toleranties. Het vraagt om een goed duikplan, een geoliede organisatie en het juiste equipement. Hier komt onze wereldwijde ervaring in de offshore industrie goed van pas.”
Verder is de duikdivisie van Boskalis Nederland betrokken bij de montage van de hydraulische schorten aan de noord- en zuidzijde en bij de montage van de drie kerende schermen. “Daarnaast verzorgen we de installatie van de vier vispassages aan de landhoofden en pijlers”, zegt Max. “Vooral bij de pijlers betreft het een bijzondere constructie, aangezien de vispassage via twee H-balken aan de pijler wordt opgehangen. Dat geldt trouwens ook voor de hydraulische schorten aan de landhoofden, omdat de combiwand afbuigt. Elk stramien heeft daardoor een andere maatvoering. Bij de landhoofden hebben we trouwens ook de stortbegeleiding van het onderwaterbeton en het installeren van de GEWI-ankers verzorgd.”
De duikdivisie van Boskalis Nederland is bekend met de omgeving rond de zeesluis. “In een eerder stadium hebben we duikwerkzaamheden verricht bij de bouw van de zeesluis, waaronder het aanbrengen van 30.000 m3 onderwaterbeton”, zegt Max en vertelt verder dat het bedrijf volop investeert in veilig werken boven en onder water. Dat vertaalt zich onder meer in de inzet van robotica en sonarsystemen, maar ook in het eigen NINA-veiligheidsprogramma dat staat voor ‘No Injuries No Accidents’. “Boskalis is hier al sinds 2008 mee bezig en voorloper in het creëren van een veilige werkomgeving. We zijn bovendien gecertificeerd voor trede 4 op de Safety Culture Ladder.”