Innovatie in de bouw wordt steeds belangrijker, maar volgens Vijayshekhar Nerva van het wereldwijde innovatieteam van Bobcat is technologie niet de belangrijkste aanjager. “De bouw krijgt te maken met een aantal grote uitdagingen zoals personeelstekort, eisen met betrekking tot duurzaamheid en de noodzaak om de bouwprojecten sneller en goedkoper uit te voeren. Innovatie moet een oplossing voor die problemen leveren, maar de technologie is daarvan slechts een onderdeel.” Vijayshekhar vertelt over het innovatiebeleid bij Bobcat.
Vijayshekhar Nerva – kortweg Vijay – is verantwoordelijk voor innovatie bij Bobcat, een van de grootste leveranciers van compacte bouwmachines. In dat opzicht lijkt het misschien wat vreemd dat hij technologie niet als het startpunt van innovatie beschouwt. Zijn visie komt deels voort uit zijn opleiding. Voordat hij in 2017 bij het innovatieteam van Bobcat ging werken, studeerde hij datawetenschappen. Een van zijn belangrijke bezigheden bij Bobcat is het maken van data-analyses op basis van onder meer economische ontwikkelingen en trends. “Natuurlijk kijken we ook naar technologie en nieuwe producten, maar als je innovaties wilt ontwikkelen dan moet je een goed inzicht hebben in trends en ontwikkelingen op allerlei terreinen. De medische industrie was bijvoorbeeld een voorloper op het gebied van digitale diagnosetechnieken, waarbij zowel menselijke data als data van machines werden gecombineerd. Dergelijke technieken zijn ook voor ons interessant. Daarnaast kijken we naar blockchains en virtual reality. De trends en hypes volgen elkaar tegenwoordig in een razendsnel tempo op. Net als er sprake is van enige acceptatie verschijnt de volgende alweer. Het is belangrijk, dat je uit die lawine van innovaties de echte ‘gamechangers’ kunt halen en effectief in onze sector kunt toepassen.”
“Vaak wordt er gezegd, dat wetgeving, acceptatie en technologie de belangrijkste randvoorwaarden voor innovatie zijn. Ik denk daar anders over. Ik vind dat wetgeving en richtlijnen voor bedrijven niet de drivers zouden moeten zijn voor verandering en innovatie. Eigenlijk moet het andersom werken. Het bedrijfsleven moet zelf met innovaties komen, die een oplossing zijn voor de problemen in de bouw. Als we die eenmaal uitontwikkeld hebben, dan moeten wij de overheid ertoe dwingen om de juiste randvoorwaarden voor acceptatie en gebruik te creëren. Bijvoorbeeld subsidies voor de aanschaf van duurzame machines, zodat we de invoering daarvan een echte push kunnen geven. En de overheid moet zorgen voor een adequate infrastructuur om al die machines op te kunnen laden. Dat betekent dat de opwekking van elektriciteit echt duurzaam moet zijn en dat de stroomvoorziening op de bouwplaatsen goed geregeld moet kunnen worden.”
Voor Vijay moeten de uitdagingen, waarmee de bouw te maken krijgt, het primaire uitgangspunt voor innovatie zijn. En uitdagingen zijn er genoeg. Een hele belangrijke wordt volgens Vijay het tekort aan personeel. “Door de vergrijzing verliest de bouw veel geschoold en ervaren personeel. Bij de jongere generatie is er weinig animo om in de bouw te werken. Dat tekort aan personeel kan voor deel opgevangen worden door autonoom werkende machines die een deel van het werk zelfstandig uitvoeren. Met slimme ondersteuning door digitalisering en IT-tools kunnen zelfs bestuurders met weinig ervaring de werkzaamheden snel en efficiënt uitvoeren. Daarom besteden we ook veel aandacht aan verbetering van het comfort in de cabine. De bestuurder heeft te maken geluid, trillingen en een heel dynamische omgeving, die veel concentratie vereist. Veel chauffeurs hebben rond hun vijftigste al lichamelijke klachten. Door een ergonomisch optimale werkomgeving te ontwikkelen, met een logische bediening en moderne hulpmiddelen kun je mensen langer en prettiger laten werken.”
Vijay: “Uiteraard is ook duurzaamheid een belangrijke uitdaging. Er komen steeds meer eisen om duurzaam te werken en emissies te beperken. Over een aantal jaren zullen de meeste bedrijven verantwoording moeten afleggen over hun prestaties en resultaten op dat gebied. Maar ook in dit geval vind ik dat bouwbedrijven meer zelf het voortouw moeten nemen. Je moet niet aan duurzaamheid werken, omdat je je aan de regels wilt houden. Je moet dat doen omdat dat het enig juiste is. De situatie is inmiddels zo nijpend, dat we ingrijpende maatregelen niet nog een keer op de volgende generaties kunnen afschuiven. Wij moeten nu al werken aan echte oplossingen. Bovendien, de jongere generaties stellen eisen aan de duurzaamheid van de dingen die ze kopen en willen doen. Bedrijven die daar niet op inspelen hebben geen toekomst.”
Bobcat hanteert voor zijn innovatie vier belangrijke randvoorwaarden. De eerste is connectiviteit. “We krijgen de beschikking over enorme hoeveelheden data die voor de uitvoering van de werkzaamheden van belang zijn, maar we genereren op de bouwplaats ook enorme hoeveelheden data, die inzicht geven over het verloop van het project en in de prestaties van bijvoorbeeld bouwmachines”, verduidelijkt Vijay. “Al die data moeten realtime beschikbaar zijn, want wat je ook doet; je hebt data nodig. Daarnaast zijn prestaties en productiviteit van de machines van belang. Er moeten werkzaamheden uitgevoerd worden en die stellen bepaalde eisen aan machines. Het maakt in principe niet uit welke technologie je gebruikt, als het werk maar snel en op tijd afgerond wordt. Het derde uitgangspunt is goede kennis van het bouwterrein. Ik noem dat liever ‘awareness’. Een bouwterrein is een heel compacte en complexe omgeving waar veel gebeurt en waarin veel objecten aanwezig zijn.
Kennis van het bouwterrein en informatie over de locatie van al die objecten – ook mensen – is essentieel om het werk goed en veilig uit te voeren. En tenslotte is duurzaamheid van belang. Daarbij gaat het niet alleen om emissies, maar ook om het gebruik van duurzame, robuuste materialen bij de productie van machines en onderhoudsvriendelijkheid, waardoor machines langer meegaan.”
Veel van de innovaties die Bobcat de afgelopen jaren presenteerde, zijn een herkenbaar gevolg van deze uitgangspunten. De elektrische machines, die Bobcat de aflopen jaren op de markt bracht, zoals de E10e en E19e graafmachines en de volledig elektrische laders, de T7X en de S7X, springen het meest in het oog. Daarnaast werden de MaxControl Wifi-afstandsbediening voor machines geïntroduceerd en MachineIQ voor de monitoring van machines op afstand. Met die tool kan het gebruik van machines geoptimaliseerd worden en hij maakt predictive maintenance mogelijk.
Volgens Vijay gaat ook het verzamelen en het gebruik van data, die een exact beeld van de bouwplaats geven, een grote vlucht nemen. Die data maken onder meer het manoeuvreren met machines gemakkelijker. “Dat begon met het verbeteren van de zichtbaarheid vanuit de cabine met behulp van camera’s. Door het gebruik van drones, radar en andere sensoren kunnen we de bestuurder allerlei toepassingen bieden om personen, andere machines, gebouwen en infrastructuur op het bouwterrein (zelfs boven de machine en onder de grond) te herkennen en te ontwijken. Zelfs de werkzaamheden op de locatie kunnen op scherm in 3D aangegeven worden. De bestuurders kunnen dankzij virtual reality in de toekomt met behulp van schermen die in de ramen geïntegreerd zijn, volledig en transparant zicht krijgen op het werkterrein en de machine bedienen met buttons die eveneens in de ramen geprojecteerd worden. Met behulp van al die data kunnen we ook (semi-)autonoom werkende machines over het terrein laten navigeren.”
Voor CES, die begin januari 2024 in Las Vegas gehouden wordt, kondigt Vijay een Bobcat-machine aan, die drastisch breekt met de tradities uit het verleden. Hij wil er nog niets over zeggen, behalve dat de machine nog enkele stappen verder gaat dan de RoqueX, die eerder dit jaar op CES te zien was.
Hoewel de technologie volgens Vijay zeker niet het belangrijkste uitgangspunt voor innovatie is, vindt hij wel, dat bouwbedrijven nieuwe technologie sneller moeten omarmen. “Laat je niet alleen leiden door de prijs”, adviseert hij, “maar vraag jezelf af wat innovaties betekenen voor het welzijn van jouw personeel, voor de veiligheid op de bouwplaats, voor efficiënt gebruik van materiaal en materieel, voor de productiviteit en de duurzaamheid van het bedrijf. Denk er eens over na hoe je zelf het meeste voordeel uit nieuwe technologie kunt halen en welke nieuwe technologie je zou willen hebben. Vraag de leveranciers die technologie te ontwikkelen en in hun machines toe te passen. Ik zou het fantastisch vinden als ik ideeën van ondernemers krijg, want wij gaan graag nieuwe uitdagingen aan.”