Johan Spaansen is de derde generatie Spaansen die zand levert voor de Afsluitdijk. Dat maakt dit project extra bijzonder voor het familiebedrijf.
Met veertien overslaglocaties in Noord-Holland en Friesland verscheept Spaansen jaarlijks heel wat zand en grond. Dat doet zij met eigen vrachtwagens en eigen schepen. “Voordeel van zo’n groot aantal overslaglocaties is dat je minimaal transport nodig hebt en dus heel efficiënt en duurzaam kunt leveren”, legt Johan, directeur Spaansen Groep, uit. Het was opa Bertus die in 1946 zijn eerste vrachtwagen kocht. Het was net na de Tweede Wereldoorlog en de tijd van wederopbouw. Aanvankelijk rijden de Spaansen-chauffeurs vooral groente en fruit. De aanschaf van de eerste kipperauto zorgt ervoor dat het vervoer van zand en grond de overhand krijgt. En daar is het familiebedrijf anno vandaag nog steeds groot in. Naast de divisie Grondstoffen & Logistiek, bestaat de Spaansen Groep uit nog twee divisies: Bouwsystemen en Tuin & Bestrating.
Eén van de overslaglocaties is Harlingen. In deze Friese stad hebben de broers een uniek systeem uitgedacht en gerealiseerd door een indrukwekkend, innovatief overslagstation in te richten voor zand en grind. Per schip komen de vrachten aan; het materiaal wordt veredeld en dit wordt vervolgens door vrachtauto’s op de juiste bestemming gebracht. “Zo hebben we vanuit Harlingen de levering en het transport van zand voor de Afsluitdijk ook goed en efficiënt kunnen regelen.” Voor de ophoging van de Afsluitdijk heeft Spaansen in totaal 731.000 kuub zand geleverd middels transport over water. “Dit is speciaal zand voor zandbed dat we halen uit de Noordzee en Waddenzee. De eerste schepen vertrokken in de zomer van 2019, de laatste vracht is in mei 2022 geweest. Het zand is verdeeld over de locaties Kornwerderzand, Den Oever en Breezanddijk.”
Zand transporteren lijkt makkelijker dan het is. Want de ligging van de Afsluitdijk vraagt de nodige flexibiliteit. “We hebben veel oostenwind gehad wat zorgde voor extra laag water. Daarbij moet je ook rekening houden met de diepgang van de vaargeul. Het verschil tussen hoog en laag water is al gauw anderhalve meter. Ook met de eb- en vloedtijden moet je rekening houden. En als de wind uit het noordwesten komt, kan dit weer voor de nodige golfslag zorgen. Kortom, we konden laden en lossen zolang het weer het toeliet en zijn daarin ook flexibel geweest.”
De levering van het zand voor de Afsluitdijk was voor Spaansen persoonlijk heel mooi. “Mijn opa leverde in de jaren 50 al zand, mijn vader en ooms in de jaren 60 en 70. En nu de Afsluitdijk gereed gemaakt wordt voor de toekomst, mogen wij weer onze bijdrage leveren. De familiegeschiedenis herhaalt zich!”